Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Astma > Boswellia Serrata bij Astma

Boswellia Serrata bij Astma

Het gebruik van wierook bij astma? Dit lijkt onzin, echter wanneer de boomhars van de boswellia serrataboom wordt ingenomen in de vorm van een pil, dan lijkt deze stof wat te doen bij de klachten van astma.

Het gebruik van wierookhars als therapie stamt uit de ayurvedische geneeskunde en werd vroeger al ingezet tegen allerlei ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis en darmontstekingen. Als men een langere tijd dit middel inneemt, dan kunnen sommige patienten duidelijk bespeuren dat de klachten verbeteren en dit zonder de bijwerkingen van steroiden. [1]

In een review naar Boswellia Serata bleek dat deze stof mogelijk zinvol zou kunnen zijn bij astma.[2]

In de dubbelblind opgezette studie zijn 40 astmapatienten verdeeld over 2 groepen: de eerste groep kreeg 3 maal per dag 300 mg Boswellia Serrata en de andere groep kreeg 3 maal daags neppillen. Na 6 weken bleek 70% van de Boswellia groep verbeteringen te ervaren ten opzichte van de 27% in de andere groep.[3]

De auteurs schreven: 70% of patients showed improvement of disease as evident by disappearance of physical symptoms and signs such as dyspnoea, rhonchi, number of attacks, increase in FEV subset1, FVC and PEFR as well as decrease in eosinophilic count and ESR.

Het werkingsmechanisme van Boswellia zou kunnen liggen in het feit dat deze stof het enzym 5-lipo-oxygenase remt.[4] Met deze remming worden minder leucotrienen aangemaakt, die verantwoordelijk zijn voor de vernauwing van de luchtpijp en ontstekingreactie.[5]

Beoordeling

Er is bewijs dat Boswellia veilig is. Ook is het werkingsmechanisme van Boswellia te verklaren bij astma. Er is echter maar 1 kleine studie gedaan naar astmabehandeling met Boswellia. Op dit moment geeft IOCOB daarom ook een orange stoplicht.

Referentie

[1] Basch E, Boon H, Davies-Heerema T, Foppo I, Hashmi S, Hasskarl J, Sollars D, Ulbricht C. | Boswellia: an evidence-based systematic review by the Natural Standard Research Collaboration. | J Herb Pharmacother. | 2004;4(3):63-83.

[2] Ernst E. | Frankincense: systematic review. | BMJ. | 2008 Dec 17;337:a2813. doi: 10.1136/bmj.a2813.

[3] Gupta I, Gupta V, Parihar A, Gupta S, Lüdtke R, Safayhi H, Ammon HP. | Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study. | Eur J Med Res. | 1998 Nov 17;3(11):511-4.

[4] Ammon HP, Safayhi H, Mack T, Sabieraj J. | Mechanism of antiinflammatory actions of curcumine and boswellic acids. | J Ethnopharmacol. | 1993 Mar;38(2-3):113-9.

[5] Miller AL. | The etiologies, pathophysiology, and alternative/complementary treatment of asthma. | Altern Med Rev. | 2001 Feb;6(1):20-47.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.