Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > Wake-up call voor de wachtkamer

Wake-up call voor de wachtkamer

Share |
Het wordt nu serieus voor dokters. Want neem die hele discussie over hoe werkzaam medicijnen nu eigenlijk zijn. Die statines bijvoorbeeld. Er zijn tegenwoordig heel mondige patienten en die begrijpen precies hoe belangrijk Numbers Needed to Treat zijn. Hoeveel patienten moet je een geneesmiddel voorschrijven, opdat een er voordeel van heeft. In de NRC van 15 Maart 2009 staat bijvoorbeeld het NNTT voor de HPV vaccinatie. Dat is volgens epidemiologen 1000. Je moet 1000 meisjes vaccineren wil er een ervan niet overlijden aan baarmoederhalskanker. Nou dat gaan patienten dus vragen. Kijk maar, een citaat uit een medisch tijdschrift (HealthDirect Cariodlogie maart 2009):

Jaap van Soest (huisarts): ‘Steeds meer patiënten zitten te surfen op het internet. Die mensen zitten tegenover je, hebben RADAR gezien en zeggen: statines helpen niet. Dan probeer ik uit te leggen dat het wél helpt. Sommige mensen weten al wat het number needed to treat is. Die zeggen: dat is wel 50 of 75, dokter. Daar ga ik het niet voor slikken.’

We bedoelen maar. Patienten worden wakker. De effectgrootte van veel middelen is veel kleiner dan dat we dachten of hoopten! Maar de bijwerkingen zijn voor iedereen! Dus, is de discussie hierboven een hele zinvolle.

O ja bytheway, bijwerkingen van alternatieve geneeswijzen zijn vrijwel altijd afwezig en de werking is soms wel bewezen. 

Dus bij de beslissing of je een bepaalde therapie wilt volgen zijn de volgende vragen belangrijk:

1. Is de NNTT bekend?

2. Zijn er bijwerkingen en hoeveel (dat heet Numbers Needed To Harm)?

Bij bepaalde middelen moet je bijvoorbeeld 50 patienten behandelen, opdat een patient ervan baat heeft. Maar je hoeft maar 2 te behandelen, opdat er een last van bijwerkingen krijgt…Dat soort dingen dus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *