Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Volkskrant: Pseudomedische apparatuur rukt op

Volkskrant: Pseudomedische apparatuur rukt op

Pseudomedische apparatuur rukt op. 

Onder die kop verscheen in de Volkskrant van 27 Februari 2009 van de hand van de wetenschapsjournalist Broer Scholtens een groot artikel. Broer Scholtens heeft zich maanden bezig gehouden met wat hij vond aan claims en apparaten uit de bioresonantiehoek, en IOCOB is blij dat er in de media eindelijk eens aandacht besteed is aan deze wildgroeiende tak van verwarring aan de boom van de complementaire behandelwijzen. Bioresonantie is een smet binnen de complementaire behandelvormen en er is nooit een fatsoenlijk artikel gepubliceerd waaruit de waarde bleek, terwijl vele tientallen producenten steeds weer nieuwe machines in de markt pushen. Zonder onderzoek ernaar te doen! Het internet gaf de volgende samenvatting van zijn artikel. Broer Scholtens is een gepromoveerd elektrotechnicus, dus als geen andere wetenschapsjournalist in staat om dit onderwerp kritisch te belichten. 

AMSTERDAM – In Nederland worden jaarlijks vele tienduizenden mensen behandeld met apparaten waarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat dat ze werken bij diagnose of behandeling. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant bij producenten en distributeurs.

De instrumenten vallen in de categorie energetische geneeskunde, zoals bioresonantie, waarmee volgens de behandelaars allerlei kwalen zouden zijn te genezen, variërend van allergieën en de ziekte van Lyme tot chronische en fatale aandoeningen als diabetes en kanker.

Er zijn naar schatting zestig verschillende apparaten op de markt. Ze staan vaak in praktijken van natuurgeneeskundigen en fysiotherapeuten. In de serieuze medische literatuur is niets te vinden over de werking van de apparatuur. Deze week bleek dat minister Klink van Volksgezondheid een verbod wil op aanprijzingen van behandelingen die ten onrechte de suggestie wekken dat er een ziekte mee kan worden genezen.

Zie verder op: 

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1156490.ece/Patient_staat_voor_alles_open 

Berichten

  1. woudej schreef:

    Boven dit artikel staat als kop Reportage: Alternatieve geneeswijzen. In de subkop staat dat Minister Klink beloofde te gaan optreden tegen kwakzalvers. In het artikel wordt alleen gesproken over elektrische apparaten (zie boven). Als grote kop staat bij het artikel “Openstaan voor alles”. Een weinig informatieve, maar wel suggestieve kop.

    Wat ik nu jammer vind is dat er in de Volkskrant nooit aandacht wordt gegeven aan de grote groep serieuze alternatieve beroepsbeoefenaren, die je niet zomaar af kan doen als kwakzalvers. En aan de grote groep mensen die naar alternatieve beroepsbeoefenaren gaat, die je niet af kan doen als lichtgelovigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.