Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Uitgedokterd?! Zege tegen Vereniging tegen Kwakzalverij - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Uitgedokterd?! Zege tegen Vereniging tegen Kwakzalverij

Uitgedokterd?! Zege tegen Vereniging tegen Kwakzalverij

Share |
De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft nu voor de tweede maal verloren. Eerst gaf de Raad voor de Journalistiek hen ongelijk. Nu krijgen ze weer geen gelijk van de tuchtcommissie van de KNMG. Het ging om de NCRV serie Uitgedokterd?! waar de voorzitter van IOCOB het medisch commentaar in gaf. De klacht van de Vereniging tegen de Kwakzalverij over de kwaliteit van dat programma is door de tuchtraad van de KNMG niet ontvankelijk verklaard. Hier het persbericht.

Artsen uitgedokterd handelden juist.

Zeist, 26 maart 2009.

De tuchtraad van de KNMG heeft een klacht van reguliere collega’s tegen twee artsen die meewerkten aan het programma ‘Uitgedokterd’ niet ontvankelijk verklaard. Met deze uitspraak krijgt de Vereniging tegen de Kwakzalverij voor de tweede keer nul op request. Eerder had ook de raad voor de Journalistiek hun klacht afgewezen.

In het programma Uitgedokterd’ werden patiënten gevolgd die advies vroegen aan artsen die ook gebruik maken van complementaire geneeswijzen, nadat zij door de reguliere geneeskunde niet verder geholpen konden worden.

De aangeklaagde antroposofische huisarts was verbaasd over de aanklacht. Hij volgt al jaren de richtlijnen van zijn artsenvereniging de NVAA en onderschrijft de richtlijn die de KNMG vorig jaar uitbracht voor artsen die ook ‘niet reguliere geneeswijzen’ toepassen. Antroposofische artsen voldoen ruimschoots aan deze richtlijnen: zij nemen een zorgvuldige anamnese af, doen gericht lichamelijk onderzoek en stellen eerst een medische diagnose. Daarna wordt in overleg met de patiënt een behandelplan opgesteld. Hierin kunnen zowel reguliere als aanvullende therapieën en ondersteunende medicatie met natuurgeneesmiddelen worden ingezet. Zij werken daarmee altijd vanuit de WGBO met ‘informed consent’.

Uit diverse onderzoeken in Nederland en Duitsland blijkt dat antroposofische huisartsen hierdoor goedkoper werken dan regulier werkende artsen.

Neus tegen de Muur

Nu maar wachten of de kranten dit oppakken. Ze pakken vaak negatief nieuws op over complementaire en alternatieve geneeskunde, en de tweede keer met de neus tegen de muur lopen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft hopelijk grote nieuwswaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *