Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Projecten > Project 7. Lyme

Project 7. Lyme

Share |
Lyme is een epidemie geworden. In Nederland zijn vele tekengebieden, en regelmatig worden mensen besmet met door teken overgebrachte bacteriën. De Borrelia is daarvan de bekendste, en de ziekte die dan kan ontstaan is de ziekte van Lyme. Samen met de internationale 'Foundation On Lyme' heeft IOCOB een onderzoeksagenda samengesteld.

De ziekte van Lyme verhit vele gemoederen. Dat is niet voor niets.

Onderzoeksagenda op het gebied van Lyme

Er zijn enorm veel onbeantwoorde vragen binnen het Lyme veld, die van groot belang zijn voor patienten. Aan de hand van een literatuur onderzoek hebben de samenwerkende stichtingen een eerste lijst gemaakt van ‘hot topics’ waar onderzoek naar uit zou moeten gaan. Hieronder de eerste topics.

Verzamelen van visies

Onderwerp 1a: Enquete onder Lyme patienten

De stichting ‘on Lyme’ heeft al een eerste stap gezet met ‘de facewall’, o.a. om de patient een gezicht te geven en een eerste herkenpunt te scheppen voor anderen. De volgende stap is een enquete, waar we de beleving van de Lyme patient in centraal stellen, net zoals we dat doen momenteel met het in kaart brengen van Cannabis gebruik in de recente IOCOB enquete.

Onderwerp 1b: Dropbox met relevante Lyme artikelen

Primaire literatuur is vaak niet toegankelijk voor artsen en leken, omdat het veel geld kost. IOCOB heeft een dropbox gemaakt waarin deze artikelen verzameld worden, opdat iedereen gratis toegang kan krijgen.

Diagnostiek van Lyme en co-infecties

Onderwerp 2a: De fasecontrast microscoop als diagnose

Na het baanbrekende werk van professor Morten Laane en zijn medewerker is er geen follow-up geweest van dit thema. Zijn artikel: Morten M. Laane1, Ivar Mysterud: ‘A simple method for the detection of live Borrelia spirochaetes in human blood using classical microscopy techniques.’Biological and Biomedical Reports, 2013, 3(1), 15-28 is niet serieus in de wetenschap genomen. Zijn gegevens zijn echter van dien aard, dat het van het grootste belang is om zijn inzicht te toetsen in een gecontroleerde studie. Als de hoogleraar gelijk heeft, laten we namelijk een bijzonder effectieve methode om de diagnose Borreliose te stellen liggen. Hier is de paper:
98-446-2-PB

Er zijn ook enkele wat luchtere videos die samenvatten wat professor Laane heeft gezien, zodat ook de leek daar inzicht in kan krijgen:

Een een video m.b.t. de coinfectie met Babesia:

Met betrekking tot deze video over Babesia: In het eerste deel zien we structuren als Maltheser kruisen, ontstaan door zwelling via hypotone expansie van de rode bloedcellen met natriumcitraat. In het tweede deel van de video zien we Babesias in de rode bloedcellen met behulp van de bekende Giemsa kleuringstechniek.

Benodigd Budget: totaal 220000 Euro.

10.000 Euro: training microscopist in Norway

10.000 Euro: Ontwikkeling kleurings en methodologie protocol ontwikkeling voor Borrelia en Babesia

50.000 Euro: protocol ontwikkeling en CRF ontwerp, contract research organization

150.000 Euro: Placebo gecontroleerde studie in 40 patienten (10 controle,  20 acute Lyme patienten, 20 chronische Lyme patienten): contract research organization

Onderwerp 2b. Detectie Borrelia met donkerveld microscoop

Donkerveld microscopie is een andere visuele techniek om de diagnose te stellen. [1][2] Vreemd genoeg is donkerveld microscopie in ons land in de handen van therapeuten die deze methode gebruiken bij hun levend bloed analyse. Deze methode is echter mogelijk van groot belang, omdat de methode geclaimed wordt beter te zijn dan PCR: “Dark-field microscopy gave more positive results for B. burgdorferi than did cultivation or PCR analysis.[3] Dit zou getest moeten worden.

Benodigd Budget: totaal 170000 Euro.

10.000 Euro: training microscopist in donkerveld  microscopie/ levend bloed

10.000 Euro: Ontwikkeling protocol voor Borrelia en Babesia

50.000 Euro: protocol ontwikkeling en CRF ontwerp, contract research organization

100.000 Euro: Placebo gecontroleerde studie in 40 patienten (10 controle,  20 acute Lyme patienten, 20 chgronische Lyme patienten): contract research organization

Onderwerp 3: Diagnostiek en behandeling van de co-infecties

Terwijl er veel discussie en onderzoek uitgaat naar hoe het beste een infectie met Borrelia Burgdorferi aan te tonen, wordt er vrijwel niets gedaan aan diagnostiek van de co-infecties.[4] Een teek draagt echter vele parasieten en bacterien met zich mee,[5][6] en kan die tijdens de beet overdragen. Enkele van die co-infecties kunnen ook serieuze effecten hebben. De vragen:

1) wat zijn de meest relevante co-infecties (afhankelijk ook van het gebied waarin teken zich bevinden),

2) hoe worden deze momenteel aangetoond,[7] en

3) wat is de meest adequate behandeling voor welke co-infectie, zijn bijzonder belangrijk en we zouden daarop duidelijke antwoorden willen zien.

4) Ook hier heeft professor Laane diagnostisch werk gedaan, dat getoetst zou moeten worden.

Babesia verschijnt volgens zijn werk in microscopische preparaten als kleine stippeltjes binnen de rode bloedcellen, die aankleuren met kleuringen die ingezet worden om chromosomen aan te kleuren. Ook delende Babesia’s kunnen zo gezien worden, als structuren die lijken op de Mercedes benz ster.

Budget: zie boven

Visies, kokerzien, argumentatie zwakte

Onderwerp 4: Conflict of interest in het veld

Drs Stricker en Johnson hebben in hun ‘Chronic Lyme disease and the ‘Axis of Evil’ en andere artikelen aangetoond dat ‘conflict of interest’ de meningen en de richtlijnen rond wat te doen bij Lyme doorkruisen. [8][9] Het idee dat richtlijnen beïnvloedt kunnen worden door ‘conflicts of interest’ dient verder geanalyseerd te worden. [10][11][12][13]

Onderwerp 5: De structuur van de argumentatie en de controverses binnen opvattingen rond Lyme

Er zijn veel verschillende opvattingen over wat Lyme is, hoe het te diagnosticeren, en wat te doen, binnen de reguliere wetenschap, alsook binnen de alternatieve geneeskunde. We willen de structuur van de argumentatie en de denkstijlen blootleggen achter de vele visies die er bestaan op Lyme en Borrelia. Daarvoor zullen we ons o.a. laten inspireren door de analyse van Denkstijlen en Denkcollectieven zoals die door de microbioloog Ludwig Fleck voor Syphilis is opgezet in de vorige eeuw. We willen de verschillende ‘Lyme verhalen’ transparant maken, waar mensen zich op orienteren, expliciet of impliciet, als ze zich begeven in de discussies over Lyme.

Epidemiologie van de besmetting

Onderwerp 6: Besmettingsbronnen buiten de tekenbeet om

Er zijn indicaties dat besmetting ook op andere manieren dan via teken zou kunnen plaatsvinden, en daar is ook veel ongerustheid over. De stichtingen willen samen deze niet-teken besmettingsbronnen in kaart brengen en evalueren. [14]

November 2015, JMKH

Referentie

[1] Wittenbrink MM1, Thiele D, Krauss H. | Comparison of dark-field microscopy, culture, and polymerase chain reaction (PCR) for detection of Borrelia burgdorferi in field-collected Ixodes ricinus ticks. | Zentralbl Bakteriol. | 1994 Aug;281(2):183-91.

[2] Miklossy J1, Kasas S, Zurn AD, McCall S, Yu S, McGeer PL. | Persisting atypical and cystic forms of Borrelia burgdorferi and local inflammation in Lyme neuroborreliosis. | J Neuroinflammation. | 2008 Sep 25;5:40. doi: 10.1186/1742-2094-5-40.

[3] Junttila J1, Peltomaa M, Soini H, Marjamki M, Viljanen MK. | Prevalence of Borrelia burgdorferi in Ixodes ricinus ticks in urban recreational areas of Helsinki. | J Clin Microbiol. | 1999 May;37(5):1361-5.

[4] Hildebrandt A1, Gray JS, Hunfeld KP. | Human babesiosis in Europe: what clinicians need to know. | Infection. | 2013 Dec;41(6):1057-72. doi: 10.1007/s15010-013-0526-8. Epub 2013 Oct 9.

[5] Werden L1,2, Lindsay LR3, Barker IK4, Bowman J5, Gonzales EK2, Jardine CM4. | Prevalence of Anaplasma phagocytophilum and Babesia microti in Ixodes scapularis from a Newly Established Lyme Disease Endemic Area, the Thousand Islands Region of Ontario, Canada. | Vector Borne Zoonotic Dis. | 2015 Oct;15(10):627-9. doi: 10.1089/vbz.2015.1792. Epub 2015 Sep 22.

[6] Pantchev N1, Pluta S, Huisinga E, Nather S, Scheufelen M, Vrhovec MG, Schweinitz A, Hampel H, Straubinger RK. | Tick-borne Diseases (Borreliosis, Anaplasmosis, Babesiosis) in German and Austrian Dogs: Status quo and Review of Distribution, Transmission, Clinical Findings, Diagnostics and Prophylaxis. | Parasitol Res. | 2015 Aug;114 Suppl 1:S19-54. doi: 10.1007/s00436-015-4513-0.

[7] Goodell AJ1, Bloch EM, Krause PJ, Custer B. | Costs, consequences, and cost-effectiveness of strategies for Babesia microti donor screening of the US blood supply. | Transfusion. | 2014 Sep;54(9):2245-57. doi: 10.1111/trf.12805. Epub 2014 Aug 11.

[8] Stricker RB1, Johnson L. | Chronic Lyme disease and the 'Axis of Evil'. | Future Microbiol. | 2008 Dec;3(6):621-4. doi: 10.2217/17460913.3.6.621.

[9] Johnson L1, Stricker RB. | The Infectious Diseases Society of America Lyme guidelines: a cautionary tale about the development of clinical practice guidelines. | Philos Ethics Humanit Med. | 2010 Jun 9;5:9. doi: 10.1186/1747-5341-5-9.

[10] Slama TG. | Cure unwanted? Exploring the chronic Lyme disease controversy and why conflicts of interest in practice guidelines may be guiding us down the wrong path. | Am J Law Med. | 2012;38(4):742-4; author reply 745-7.

[11] Ferguson J1. | Cure unwanted? Exploring the chronic Lyme disease controversy and why conflicts of interest in practice guidelines may be guiding us down the wrong path. | Am J Law Med. | 2012;38(1):196-224.

[12] Auwaerter PG1, Bakken JS, Dattwyler RJ, Dumler JS, Halperin JJ, McSweegan E, Nadelman RB, O'Connell S, Sood SK, Weinstein A, Wormser GP. | Scientific evidence and best patient care practices should guide the ethics of Lyme disease activism. | J Med Ethics. | 2011 Feb;37(2):68-73. doi: 10.1136/jme.2009.032896. Epub 2010 Nov 21.

[13] Ronn S1. | In the lymelight: law and clinical practice guidelines. | South Med J. | 2009 Jun;102(6):626-30. doi: 10.1097/SMJ.0b013e3181a5dcce.

[14] Carnevale J, Feller R, Shalvoy RM. | Transfusion-Transmitted Babesiosis During Total Hip Arthroplasty. | Orthopedics. | 2015 Sep 1;38(9):e852-5. doi: 10.3928/01477447-20150902-92.

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. Peter Doedens schreef:

    Dit bericht is eigenlijk als prive bericht bedoeld aan de organisatie van IOCOB. Mijn huisadres is niet direct bedoeld voor openbare publicatie.. Telefoonnummer en emailadres mag wel.

    met vriendelijke groet
    Peter Doedens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.