Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Nieuws > Probiotica: werkzaam bij diarree

Probiotica: werkzaam bij diarree

Share |
Persbericht: Het probioticum Saccharomyces boulardii is wel degelijk heilzaam in gevallen van acute gastro-enteritis en diarree, veroorzaakt door antibiotica. Dat bewijst recent onderzoek van pediater Yvan Vandenplas van de Vrije Universiteit Brussel.

Probiotica zijn bacteriën en gisten die de levenskwaliteit van de gastheer op een positieve manier beïnvloeden. Ze worden de laatste tijd sterk gemediatiseerd, maar bestaan eigenlijk al zeer lang in de traditionele keuken. Wel nieuw is dat wetenschappers de werking van deze probiotica steeds beter beginnen te begrijpen. De darmflora is dan ook zeer lang verwaarloosd als onderzoeksgebied, deels omdat deze zich zo moeilijk laat onderzoeken.

Prof. dr. Yvan Vandenplas van de Vrije Universiteit Brussel nam één welbepaald probioticum onder de loep: Saccharomyces boulardii, een gist die hij koos omdat het een van de best bestudeerde probiotica is, zowel in vitro als in vivo.

Uit de resultaten van zowel fundamenteel als klinisch gericht onderzoek concludeert it Vandenplas dat de efficiëntie van deze gist in acute gastro-enteritis en diarree, veroorzaakt door antibiotica, bewezen is. De gist S. boulardii perkt bepaalde bacteriële toxines in en werkt ontstekingwerend. Het heeft een stimulerend effect op het darmslijmvlies.

Uit het onderzoek bij kinderen bleek ook dat S. boulardii een gunstig effect heeft bij het behandelen van acute gastro-enteritis en bij de preventie van antibiotica-geassocieerde diarree.

Berichten

  1. vera schreef:

    ik slik pro-biotica en merk dat ik juist diaree krijg klopt dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.