Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Nieuws > Meneer Janssen heeft een probleem en de Victorie!

Meneer Janssen heeft een probleem en de Victorie!

Share |

Jullie kennen hem allemaal, meneer Janssen. Het is de doorsnee meneer in de straat. Of mevrouw Pieterse. Deze anonieme mensen hebben vaak problemen, bijvoorbeeld een depressie. Ze zijn gemiddeld oud, gemiddeld grijs en hebben een beetje hoge bloeddruk. Nu is er een nieuw middel tegen depressie ontwikkeld, en omdat ze gemiddeld zijn mogen ze meedoen in een studie.

Ze worden opgenomen in een studie en een dokter die ze niet kennen begeleidt hen in die studie. In de studie met 500 patienten uit 20 verschillende steden en ziekenhuizen. 40 verschillende dokters behandelen die 500 meneer Janssens. De studie levert niets op. Het nieuwe middel tegen depressie werkt niet bij de meneer Janssens van deze wereld. Of wel? Dit is onze hedendaagse geneeskunde.

Negatieve studies alom

Toen de eerste anti-depressiva geregistreerd werden viel het al op dat de helft van de studies negatief waren. Dat wil zeggen dat de patienten het op die nieuwe middelen even goed deden als op placebo. Als je een farmaceutische industrie was organiseerde je daarom dubbel zo veel studies, zodat je in ieder geval de helft daarvan kon gebruiken…

Want Wij Weten Niets 

Weten jullie wat een patient in een klinische studie te horen krijgt?

Meneer Janssen, wilt u meedoen aan deze studie? Het gaat om een nieuw middel tegen depressie. Of het werkt weten we nog niet. Wat de bijwerkingen zijn is ook nog onduidelijk. U krijgt in deze studie misschien dat middel. Of u krijgt een nep middel. Dat werkt in ieder geval niet, volgens ons. Ik als dokter weet ook niet wat u gaat krijgen….

Nou,een lekker gebeuren is dat! Niemand weet iets en de dokter weet zelfs ook niets…Vinden we het dan vreemd dat een groot deel van de patienten ook NIETS merkt. Dat heet hypnotherapie. Als je steeds NIETS en wij weten het niet roept, dan weet de patient het ook niet meer. Gek he? 

Mevrouw Tits van Waveren doet het wel

Toch zijn er nu patienten, bijvoorbeeld mevrouw Tits van Waveren, 65 jaar oud, weduwe, licht overgewicht en actief in Greenpeace, die het niet meer zag zitten, en haar huishouden liet versloffen. Van haar huisarts, die haar al 20 jaar kent, kreeg ze een anti-depressivum.Hij zei, dit is precies wat je nodig hebt om je er weer bovenop te helpen.

Ze deed het er erg goed op, na 2 weken nam ze voortvarend weer haar eigen huishouden in handen en na 4 weken was ze weer op de kringbijeenkomst van Greenpeace. 

Fouten en negatieve studies, negatieve meta-analyses

Er zijn veel negatieve studies in de literatuur, veel meer nog daarvan zijn nooit gepubliceerd en er zijn veel negatieve meta-analyses. Zelfs voor stoffen waarvan specialisten zeker weten dat ze WEL werken.

Onze geneeskunde is op dood spoor. Er is bijna niemand die weet hoeveel problemen optreden tijdens het voorbereiden, uitvoeren en rapporteren van een grote studie. En dan doen we heel heilig. En we tellen al die resultaten van al die studies op en noemen dat een meta-analyse. Dan vermenigvuldigen we al die problemen met een grote factor. Enorm veel ruis wordt vergroot. En er was in elke afzonderlijke studie al zo veel ruis.

Veel ruis: fouten in het invullen van de lijsten, fouten in de selectie van de patienten, fouten in de inname van de medicatie, fouten in het vastleggen van de resultaten, problemen met bijwerkingen, patienten die niet meer opdagen omdat ze de medicijnen toch maar niets vinden. En dat soort dingen weet bijna niemand. Zoveel ruis, er komt niets uit de studie. Raar he? Er waren 40 verschillende dokters die 500 patienten zagen, enkele zagen 40 patienten en enkele andere dokters maar 5. Sommige dokters waren niet goed in het herkennen van verbetering op de gekozen meetschalen. En deden ook niet veel ervaring op, met maar 5 patienten.

Die studie was natuurlijk negatief. De stof deed niets. De meta-analyse was ook weinig boeiend, met slechts kleine effecten waarvan experts meenden dat het de vraag was of deze wel klinisch relevant waren! 

Zo kunnen we nog uren doorgaan. Maar uiteindelijk Victorie!!!

Victorie voor de studie!!!

Nadat alle ruis zo veel mogelijk weggepoetst is en hersteld, komen er soms toch ook positieve studies uit dit hele proces. Soms moeten daarvoor de resultaten ook opgepoetst worden, we weten hoe veel wetenschappelijke fraude er is, helaas. Maar in een maatschappij waarin wetenschappers afgerekend worden op het aantal publicaties krijg je dat. Iedereen is mens en we zijn ook primaten…

Victorie voor de patient!!! 

Mevrouw Tits van Waveren zit niet in dergelijke studies. Zij is geen gemiddelde patient. Zij heeft een goede band met haar huisarts. Die zei tegen haar, ik ga je een beetje op weg helpen met deze goede en werkzame pil. Hij gaf ook weinig aandacht aan de Numbers Needed To Treat en de negatieve studies, om haar niet al van te voren te ontmoedigen. Hij vertelde ook bijna niets over de bijwerkingen, om haar niet vooraf angstig te maken. En hij gaf haar ook niet de keuze, om haar niet te verlammen.

Een goede oude huisarts dus die niets moet hebben van al dat ge-angsthaas in onze geneeskunde.

En…. mevrouw Tits van Waveren is weer helemaal in het spoor. Dankzij het nieuwe anti-depressivum…of….??? Anyhow, deze aanpak leidde bij haar tot een sterke verbetering. Is dat niet wat we willen?

Nee! Verlammen, overspoelen en ontmoedigen

Nee!!! Dat is niet wat we willen.

We verlammen de patienten met de keuzes die er zijn,

We overspoelen de patienten met de bijwerkingen die kunnen optreden,

We ontmoedigen de patienten met de kleine effecten die gevonden zijn in de meta-analyse.

Fijne geneeskunde bouwen we op met zijn allen! Willen we dat nu echt?

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.