Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Beoordeling > Welke alternatieven zijn het beste…

Welke alternatieven zijn het beste…

Share |
clinical-evidence-logo.gifDe grote database ClinicalEvidence van het Engelse BMJ, een van de meest toonaangevende verzamelingen van medische kennis, wordt veel aangehaald. In die verzameling van inzichten zijn namelijk tabellen opgenomen waar de meest effectieve behandelingen voor een groot aantal aandoeningen opgesomd staan. Bij het grasduinen in die database vond IOCOB een aantal boeiende zaken. Zo blijken bij een aantal aandoeningen wat met noemt 'alternatieve behandelingen' duidelijk de beste te zijn. We geven enkele voorbeelden.

1. Braken en misselijkheid in de zwangerschap. Behandeling nummer 1: acupressuur, en gember, alsmede vitamine B6.

Onbewezen werkzaam hierbij: domperidon, metoclopramide, phenothiazine..

Oeps stoffen die vaak gegeven worden dus! Dat is dus onjuist en reguliere kwakzalverij. Gember en acupressuur, dat is beter!!!!

2. Nekpijn. Meest zinvolle behandelingen, en we citeren letterlijk: Acupuncture, Exercise and postural treatments (pilates, yoga, Alexander technique), Manipulation (with or without exercise or advice), Mobilisation.

Onbewezen werkzaam hierbij: Geneesmiddelen in het algemeen (pijnstillers, antidepressiva, epidurale bloks, spierverslappers, NSAIDs)

Oeps…stoffen die vaak gegeven worden! Dat is dus onjuist en reguliere kwakzalverij. Acupunctuur en Yoga, dat is beter!!!

3. Hernia in de rug. Behandeling nummer 1:manuele therapie (Spinal manipulation) en behandeling nummer 2: acupunctuur.

Onbewezen werkzaam: juist, pijnstllers en zo: Analgesics Antidepressants Corticosteroids (epidural injections) Cytokine inhibitors (infliximab) Muscle relaxants…

Oeps wederom. Keuze 1 moet de manueel therapeut zijn…  Chirurgie zou net zo werkzaam zijn overigens. Een gangetje naar de manuele therapeut is wel wat goedkoper.

4. Jetleg: Beste behandeling…melatonine. Minder goed: slaapmiddelen. 

 

Berichten

  1. David P. schreef:

    Het is wel weer lkkr kort door de bocht:

    1. Er staat dat het wrs effectief is en daar staat anti-histamine (H1 antogonisten) ook bij. Voor de andere middelen staat dat er geen bewijs voor is: net zoals voor de ook genoemde: accupuntuur en dieet adviezen

    3. Er staat niet dat accupuntuur werkzaam is, er staat dat er geen bewijs voor is. Alleen een operatie en/of manipulatie heeft misschien effect.

    Het is goed dat er onderzoek word gedaan naar alle therapien en ook dat die gepubliceerd worden op uw website, maar begin geen hetze over regulier versus CAM. Er is 1 geneeskunde en die dient met goede bewijzen te worden omgeven. Is er bewijs, dan is het geneeskunde, is er geen bewijs dat moet het worden onderzocht, is er bewijs dat het niet werkt of schadelijk is dan diet het niet te gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.