Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Voelen en Doen, nieuw elan in de ziekenhuiswereld - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Voelen en Doen, nieuw elan in de ziekenhuiswereld

Voelen en Doen, nieuw elan in de ziekenhuiswereld

Share |
Geen gedoe, gewoon aanpakken, en voelen of je goed zit. No nonsense en bewogen. Keuze voor wat goed voelt. Niet het doen om geld! Een samenvatting van een nieuwe ondernemer in de ziekenhuiswereld, Loek Winter (49). Hij wordt misschien de mede-eigenaar van twee ziekenhuizen, die noodlijdend zijn en een slechte naam kregen door interne strubbelingen. Het interview met Loek in medisch contact van deze week, 5 februari 2009, staat vol met uitspraken van een bevlogen mens, die het doet voor de fun en omdat de tent moet lopen. Op de vraag van de journalist naar de angst om te falen als nieuwe directeur een ontwapenend antwoord:

‘Dan huur ik toch een flatje van 600 euro en dan ga ik daar lekker zitten met vrouw en kinderen. Dat verandert mijn leven niet. Als dat wel zo zou zijn, ben ik niet goed bezig. Kennelijk is voor u het thema geld interessant; voor mij niet. De gedachte dat het ondernemers zou gaan om geld is onzin. Met deze manier van leven verdien ik veel moeilijker geld, dan toen ik nog werkte als medisch specialist. Wil ik aan de IJsselmeerziekenhuizen ooit geld verdienen, dan zijn we tien jaar verder.’

Voelen wat je doet

Het nieuwe ondernemen in de post-crisis maatschappij zal anders zijn dan de van angst doordrongen, bevroren, manier van leiding geven die we nu nog veel om ons heen zien. Maar daar moeten we allemaal aan meewerken. Weg met die inertie en die overmaat aan papieren en documenten en richtlijnen om alles vast te willen leggen uit angst voor misstappen. Hier een manager die gewoon op zijn gevoel durft af te gaan:

De gemiddelde ziekenhuisdirecteur zit er drie jaar en werkt vier dagen per week en heeft geen persoonlijk belang. Hij tekent offertes; ik voel wat ik doe! Mijn businessplannen zet ik gewoon op het web. 

Openheid en doorpakken. Geen bevroren strategieen uit angst voor verliezen. Gelukkig kunnen zijn in een flatje van 600 euro en niet de giga vila en de Masserati veilig willen stellen.

Het nieuwe elan kondigt zich aan. Wie wordt nog blij van nog meer materiele welvaart? Op een flatje van 600 Euro kan je ook je prima voelen als je met zinnige dingen bezig bent! Zingeving als intrinsiek onderdeel van het management in de gezondheidszorg.

De managament en brandguru Eric Bartels schreef er vorig jaar al een boek over met als titel: Mens, het geheim van het zijn. In dat boek een heel aantal handvatten om te komen tot een nieuwe maatschappij, waar mensen vanuit plezier, zingeving en intuitie werken en samenwerken met elkaar. 

We hopen op vernieuwing en transformatie in onze gezondheidszorg. Mensen zoals Loek Winter zijn een mooi voorbeeld van vernieuwend denken en handelen.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *