Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Peperpleister effectief bij pijnlijke operatie

Peperpleister effectief bij pijnlijke operatie

hot_pepper_2.gif

Het acupunctuurpunt Hegu ofwel dikke darm 4, het acupunctuurpunt tussen de duim en wijsvinger, is effectief gebleken bij pijn, tandpijn en tandextracties. Dit bracht een aantal onderzoekers op het idee: een peperpleister op dit punt vooral bij de meest pijnlijke operatie in de kaak. Het bleek dat deze simpele techniek duidelijk effect had ten opzichte van placebo. Eerder onderzoek had ook al aangetoond dat acupunctuurpunten met pepercreme gestimuleerd kunnen worden.

De onderzoekers verdeelden de patienten over 3 groepen met elk 28 patienten: de actieve groep met capsaicinecremepleisters op de beide acupunctuurpunten en neppleisters op de schouder, de tweede groep met capsaicinepleisters op de schouder en neppleisters op de actieve punten, de derde groep met placebopleisters op beide plekken. De capsaicinepleister ( bevattend 345.80 mg capsicumpoeder en 34.58 mg capsicum tinctuur op een pleister van 12.2 × 16.4 cm) werd geknipt in vierkantjes van 5 bij 5 cm en hierna op de punten geplakt.

De operatie bestond uit het doorsnijden van de kaak (bilaterale sagittale split ramus osteotomie), een zeer pijnlijke operatie.

Het bleek dat de patienten in de actieve groep duidelijk minder pijnstilling nodig hadden, minder hoefden te braken of misselijk waren en zich beter voelden.[1] De pleister was zo effectief dat bijvoorbeeld in de groep van de actieve pleister de patienten 4 maal minder hoefden te braken of misselijk waren dan in de andere groepen en dus ook 3 tot 4 maal minder anti-misselijkheids- of anti-braakmiddelen nodig hadden.

Deze studie laat weer duidelijk zien hoe complementaire geneeskunde, zoals acupunctuur en kruidengeneeskunde, effectief geintegreerd kan worden in de reguliere geneeskunde.

Referentie

[1] Kim KS, Kim KN, Hwang KG, Park CJ. | Capsicum plaster at the Hegu point reduces postoperative analgesic requirement after orthognathic surgery. | Anesth Analg. | 2009 Mar;108(3):992-6. doi: 10.1213/ane.0b013e318195b78f.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.