Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Geneesmiddelenontwikkeling steeds duurder

Geneesmiddelenontwikkeling steeds duurder

Geneesmiddelenontwikkeling steeds duurder, zo meldt het Canadese tijdschrift voor Geneeskunde in februari 2009. De kosten rijzen de pan uit, sneller dan het kwik stijgt op een warme zomerse dag. De kosten van het ontwikkelen van een geneesmiddel tussen de 80-ger jaren van de vorige eeuw en de negentiger jaren stegen 5 maal zo snel als de laboratoriumkosten.In 2003 schatte men de gemiddelde kosten om een geneesmiddel te ontwikkelen op  US$802 miljoen. Tegenwoordig hoor je zelfs bedragen van boven het biljoen....

Er zijn steeds meer patienten nodig in studies om de relatief kleine effecten van de geneesmiddelen aan te tonen. Dat werd door een hoogleraar als volgt uitgesproken:

“Most new drugs are only incremental advances,” says Dr. Joel Lexchin, a professor at York University’s School of Health Policy and Management, in Toronto, Ontario. “You need larger numbers of patients to demonstrate those very small new benefits.” 

Maar er zijn ook veel andere factoren die het onderzoek zo duur maken. Steeds meer eisen aan de documenten, meer onderzoek naar chronische ziekten, betekenen ook langere studies om effecten te kunnen waarnemen, steeds meer kosten worden omgeslagen op het onderzoeksbudget. Langere procedures om toestemming te krijgen een studie te beginnen, eindeloze burocratie bij ethische commissies.  

Dat alles leidt tot risico-mijdend gedrag van de farmaceutische industrie:

The increasing cost of clinical research is affecting the drug industry in several ways. Many companies are conducting clinical trials in other countries, such as China and India, where costs can be as much as 60% lower. The industry has also become risk averse, some researchers say, and is not as willing to take chances on novel medicines. 

We komen in een tijdsgewricht waarbij alle klassieke middelen zo ongeveer uitgevonden zijn, en het ontwikkelen van nieuwe innovatieve moleculen zo risico-vol is dat de industrie daarvoor terug deinst. Dat belooft weinig goeds voor de patient van de 21ste eeuw.

Dit leidt tot een pleiddooi om tot een betere samenwerking te komen tussen de universiteiten met hun kennissysteem en de farmaceutische industrie. Maar dan heb je wel partners nodig, en vooralsnog zijn de verschillen in de benadering van problemen tussen beiden werelden gigantisch.

Ook op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling is een paradigma-wisseling uiterst noodzakelijk. Maar deze kan niet geisoleerd optreden. Ook de overheden zoals de EMEA en de FDA die de geneesmiddelen uiteindelijk op de markt toelaten moeten meer geinvolveerd gaan raken in het proces dat leidt tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Voorlopig lijkt deze ontwikkeling het meest op een moeras waar men langzaam door waadt, in de hoop ergens vast land te voelen… 

Bron: CMAJ. 2009 February 3; 180(3): 277–278. Canadian Medical Association; Rapidly rising clinical trial costs worry researchers by Roger Collier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.