Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Bes, Synsepalum dulciferum, maakt zuur zoet!

Bes, Synsepalum dulciferum, maakt zuur zoet!

wonderbes.jpegDe zoetbes of wonderbes, Synsepalum dulciferum, is een heel bijzondere bes. Want een besje maakt dat een hap citroen naar suiker smaakt. Het is niet voor niets dat deze bes de wonderbes genoemd wordt. In Bionieuws van 24 januari 2009 een heel artikel over deze bes en zijn verdrukking door de suiker producerende giganten. Terwijl iedereen steeds meer klaagt over de vetzucht epidemie, en alle producten in de supermarkt druipen van het suiker, is er een simpel besje, die zure citroenen zoet maakt. En zo dat droge wijn met deze bes niet meer bestaat. Japanners ontdekten dat de zoetstof een eiwit is, die de mooie naam miraculine draagt.

Miraculine zou, aldus het Bionieuws in de VS door de FDA als onveilig beschreven zijn, onder druk van de suikerindustrie…In Japan is het wel toegelaten als een zoetstof zonder problemen.

Misschien eens om door een producent op te laten pakken, iets voor Unilever??? Met miraculine in de producten hebben we dan ook niet die problemen die mensen hebben met aspartaam en andere chemische zoetstoffen. Los van het feit dat de calorische waarde vrijwel nihil is!

De Japanners hebben het zoetsmakende eiwit in diverse groentes tot expressie gebracht. [1] [2] De smaakinformatie ‘zuur’ wordt in schakelkernen vlak bij de hersenen omgezet in zoet, neurofysiologisch gezien bijzonder boeiend. [3] En bij diabetes patienten maakt miraculine de insulineresistentie minder! [4] Dat is een positieve eigenschap op het niveau van onze suikerstofwisseling.

Saccharine was als kunstmatige zoetstof verbannen van de markt door de verhoogde kans op blaaskanker. Nu hebben we een natuurlijke zoetstof in onze handen.[5]

Had ooit iemand van dit zoete eiwit miraculine gehoord? Wij niet. Het lijkt ons een open deur. Een beetje research van Unilever en hup, net zoals in Japan, gebruik maken van dit eiwit en overboord al dat schadelijke suiker in al die koekjes en toetjes!! 

wonderbes_pillen.jpeg

 

Referentie

[1] Sun HJ, Kataoka H, Yano M, Ezura H. | Genetically stable expression of functional miraculin, a new type of alternative sweetener, in transgenic tomato plants. | Plant Biotechnol J. | 2007 Nov;5(6):768-77. Epub 2007 Aug 13.

[2] Ito K, Asakura T, Morita Y, Nakajima K, Koizumi A, Shimizu-Ibuka A, Masuda K, Ishiguro M, Terada T, Maruyama J, Kitamoto K, Misaka T, Abe K. | Microbial production of sensory-active miraculin. | Biochem Biophys Res Commun. | 2007 Aug 24;360(2):407-11. Epub 2007 Jun 19.

[3] Yamamoto C, Nagai H, Takahashi K, Nakagawa S, Yamaguchi M, Tonoike M, Yamamoto T. | Cortical representation of taste-modifying action of miracle fruit in humans. | Neuroimage. | 2006 Dec;33(4):1145-51. Epub 2006 Oct 3.

[4] Chen CC, Liu IM, Cheng JT. | Improvement of insulin resistance by miracle fruit (Synsepalum dulcificum) in fructose-rich chow-fed rats. | Phytother Res. | 2006 Nov;20(11):987-92.

[5] Kant R. | Sweet proteins--potential replacement for artificial low calorie sweeteners. | Nutr J. | 2005 Feb 9;4:5.

Berichten

  1. Victor schreef:

    Er zijn meer natuurlijke producten met een zoete smaak zonder de vervelende bijwerkingen van suiker.
    Lees meer over het plantje met zoete smaak, maar zonder calorieen, uit Paraguay op http://www.aspartaam.nl/stevia/stevia.html. Op deze website staat behoorlijk wat informatie over dit plantje. Ook dit plantje is overigens verboden in Europa. Naar dit plantje is wereldwijd al veel onderzoek gedaan en het extract blijkt zeer werkzaam bij diabetes.

  2. Victor schreef:

    Prof. Dr. Jan M.C. GEUNS, head of the Laboratory of Functional Biology of Leuven University, Belgium is een groot voorvechter van de toelating van Stevia als zoetstof in Europa. Hiertoe heeft hij de European Stevia Association (www.EUSTAS.org) opgericht. EUSTAS ijvert voor de toeltaing door de EC.
    Ook Coca Cola ziet het zitten met het plantje en wil een suikervrije cola gezoet met Stevia rebaudiana op de markt brengen. Een woordvoerder van Coca-Cola liet op Radio 1 weten te verwachten dat het verbod spoedig wordt opgeheven.

  3. jeff schreef:

    Nu eten kinderen wel hun groentjes!!!

  4. jeff schreef:

    2086

    jeff – zoet bes
    15-06-2010 18:32:59

    Nu eten kinderen wel hun groentjes!!!

    ]]>

    ]]>1

  5. Stan schreef:

    Is dit ergens te verkrijgen in Nederland?

  6. Stan schreef:

    Is dit ergens te verkrijgen in Nederland?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.