Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Professor houdt het voor gezien

Professor houdt het voor gezien

_prof_ziet_het_niet_meer_zitten.gifProfessor houdt het voor gezien, dat komt niet vaak voor. Maar hoogleraar pathologie Alain Kummer (45) hangt zijn toga aan de wilgen, zo staat het op 8 Januari in Medisch Contact. Te veel werkdruk, te veel managementtaken, hoge publicatiedruk en dat soort dingen. Hij zegt o.a. over de sfeer die onder de publicatiedruk te lijden heeft: De omgangsvormen lijden er onder. Collega’s worden niet alleen beoordeeld op de inhoud van hun werk, maar op hun ‘impactfactor’. Er zijn meesmuilende opmerkingen als het met de publicaties niet meezit. Onderlinge competitie en haantjesgedrag kenmerken soms de sfeer.

En hij is niet de eerste hoogleraar die dat doet. 

Ik zie meer academische pathologen hun post verlaten. Collega Adriaan de Bruïne van het AZM doet precies hetzelfde als ik. Ook hij geeft zijn hoogleraarschap eraan om in de periferie te gaan werken. Een collega van het VUmc, Joost Oudejans, heeft, ondanks goedlopend onderzoek, vanwege vergelijkbare overwegingen gekozen voor een baan in het Utrechtse Diakonessenhuis. 

Omgang met patienten, vakbegaafdheid en docentschap 

Geen goed teken, dat de omgeving in een academische kliniek begaafde artsen die wel willen en bevlogen zijn laat uitvliegen om deze redenen! Het is hoog tijd voor een attitude verandering, waarbij artsen niet steeds alleen afgerekend worden op de hoeveelheid publicaties en de impactfactoren. Hun klinische blik dient meer invloed te krijgen, de kennis en kunde als docent, als communcicator met patienten, maar dat soort essentiele eigenschappen worden meestal als 3de lijns eigenschappen gezien….

Bron: ‘Het wordt alleen maar erger’ Medisch Contact 2009: Nr. 02 – 09 januari 2009. Auteur: Robert Crommentuyn, pagina 57 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.