Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Media vergroten angst: control your brain!

Media vergroten angst: control your brain!

bolt.gifIn de sauna hoorde ik iemand tegen de ander zeggen: "ze maken iedereen gek, als de kranten ophouden zoveel ruimte aan die crisis te geven, dan komt het wel weer goed". Misschien wat simpel gedacht. Maar in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde stond eind 2008 de kop: Medische tv-programma’s vergroten angst. We citeren:

Patiënten die regelmatig medische series en ziekenhuissoaps op de televisie volgen, zijn banger voor een operatie. Bovendien stellen zij hogere eisen aan een artsenbezoek. Dat zegt hoogleraar Chirurgie Kai Witzel op de website van Ärzte Zeitung (www.aerztezeitung.de). In een tijdsspanne van 15 maanden ondervroeg hij 162 patiënten die geopereerd werden en bij wie hij zelf de postoperatieve visite aflegde.

Daaruit kwam naar voren dat 1 op de 4 patiënten extreem angstig was voor de niet al te grote chirurgische ingreep. Van de patiënten die aangaven vaak naar ziekenhuisseries te kijken, gaf 10% de preoperatieve angst een cijfer dat gemiddeld 5 punten hoger was (op een schaal van 10) dan dat van alle anderen (3,3 punten).

Ook de tevredenheid met de visite correleerde met het kijkgedrag: wie meer dan 20 uur per week tv keek, was duidelijk minder tevreden dan patiënten die bijna nooit naar de televisie keken. Hoe realistischer patiënten de series inschatten, hoe ontevredener ze waren met de werkelijke visite. 

En in datzelfde tijdschrift stond enkele weken daarvoor over de prognose van een ‘whiplash’:

Zo bleken juist mensen die hun nekklachten na een auto-ongeval toeschreven aan ‘whiplash‘ een relatief slechte prognose te hebben, onafhankelijk van de ernst van de klachten kort na het ongeluk. 

Dus: als je tegen jezelf zegt ik heb een whiplash, na een auto-ongeluk, of een dokter zegt dat, dan herstel je langzamer. En dan heb je dus een whiplash….daar duurt het herstel namelijk lang.  

We maken de wereld zoals we denken dat het is 

Modern neurofysiologisch onderzoek heeft aangegeven dat als wij denken, de hersenen dat als realiteit ervaren. Dat tot op het niveau van de neurotransmitters te meten is, dat denken een realiteit wordt. Die realiteit wordt dus geschraagd door die biochemisch reacties in de hersenen. Het is toch waar van de Baron!

Baron van Münchhausen die zichzelf aan de haren uit het moeras trok. 

Dat kan niet zou je zeggen. Nou, het lijkt er steeds meer op dat we ons zelf net zover willen brengen als we willen…Als we met elkaar een crisis willen en we geloven dat er een crisis is, dan komt er een crisis. Als we ons blootstellen aan de ongefilterde informatiebrij die door de buis ons brein ingepompt wordt, worden we angstiger voor een operatie. 

Control Your Brain! De verguisde hoogleraar Timothy Leary riep dat al een halve eeuw geleden. Zij die de macht hebben over de informatiestroom die je hersenen bereiken hebben de macht in en over de wereld…  

Timothy Leary: How to operate your brain…create new realities!


 

Bron:

Ned Tijdschr Geneeskd.. 2008;152:C12 

Buitenhuis J, de Jong PJ, Jaspers JP, Groothoff JW. Catastrophizing and causal beliefs in whiplash. Spine. 2008;33:2427-33. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.