Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Kleine hersenen doen meer dan we denken

Kleine hersenen doen meer dan we denken

Ze worden de kleine hersenen genoemd, of het cerebellum, en we dachten altijd dat die hersenen alleen maar van belang waren voor de coordinatie van bewegingen. Maar er is veel meer aan de hand. Die hersenen spelen ook een belangrijke rol bij emotionele processen en bij cognitieve (denk) processen. Nu, in Januari 2009, blijkt dat stimulatie van de kleine hersenen ook de stemming positief beinvloedt.

Een zogenaamde emotionele taak, waarbij het zien van blije gezichten in het zenuwstelsel verwerkt wordt, bracht aan het licht dat bij magnetische stimulatie van het schedelgebied rondom de kleine hersenen duidelijk effect had. [1] Uit deze wat exotische proef blijkt de rol die de kleine hersenen spelen bij de verwerking van emotionele gebeurtenissen:

The results replicate and extend previous findings by establishing a direct relation between the cerebellum and emotive information-processing.

Deze inzichten zijn ook van belang voor patienten die een beroerte van de kleine hersenen hebben, meer dan de coordinatie alleen is dan dus gestoord. Ook het verwerken van emotionele situaties kan na een infarct in de kleine hersenen veranderen!

Referentie

[1] Schutter DJ, Enter D, Hoppenbrouwers SS. | High-frequency repetitive transcranial magnetic stimulation to the cerebellum and implicit processing of happy facial expressions. | J Psychiatry Neurosci. | 2009 Jan;34(1):60-5.

Berichten

  1. Mies Nieuwenkamp schreef:

    Al een oaar weken heb ik pijn in mijn hoofd achter het linker oor, ik denk waar de kleine hersenen zich bevinden. Kan het zijn, dat emotionele ervaringen met een famielilid daarvan de oorzaak is ??

    mevr. Nieuwenkamp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.