Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Acupunctuur voor migraine: beter dan regulier!

Acupunctuur voor migraine: beter dan regulier!

Share |
Acupunctuur voor migraine: algemeen geaccepteerd! Nu de Cochrane-groep in Januari 2009 al aangaf dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van spanningshoofdpijn, is het een duidelijk signaal voor wat nu ook over migraine gezegd wordt. Tot voor kort was de Cochrane nog terughoudend. Maar anno 2009 is de boodschap voor de wereld duidelijk! Acupunctuur verdient een plaats in de reguliere geneeskunde als een bewezen effectieve behandeling bij het voorkomen van migraine-aanvallen! En de Cochrane-groep suggereert zelfs dat acupunctuur beter is dan regulier. Een doorbraak.

We citeren:

In the previous version of this review, evidence in support of acupuncture for migraine prophylaxis was considered promising but insufficient. Now, with 12 additional trials, there is consistent evidence that acupuncture provides additional benefit to treatment of acute migraine attacks only or to routine care.

en

acupuncture is at least as effective as, or possibly more effective than, prophylactic drug treatment, and has fewer adverse effects. Acupuncture should be considered a treatment option for patients willing to undergo this treatment[1]

Dus: acupunctuur werkt zowel bij de behandeling van de acute migraine-aanvallen als bij het voorkomen van aanvallen.  

Beter dan regulier 

Duidelijker kan het niet: acupunctuur is even effectief of zelfs effectiever dan de reguliere medicijnen en het is dus een waardig alternatief. Bij migraine en bij spanningshoofdpijn.[2]

Wel konden de onderzoekers moeilijk vaststellen of het uitmaakte waar je de naalden precies moest plaatsen. Het leek erop of de preciese plaats van minder belang was dan het feit dat er geprikt werd. Dat lijkt ons vrij duidelijk, er worden per behandeling zo veel naalden gezet, dat onderzoek naar de specifieke werking moeilijk is, omdat vaak bij de controle-patienten ook actieve punten geprikt worden. Enkele maanden geleden bijvoorbeeld bewees een bekende acupunctuur onderzoeker, Professor Kapchuk, dat acupunctuur op echte punten in de hersenen duidelijk een specifiek signaal doet ontstaan, anders dan bij placebo-acupunctuur.[3] Ander onderzoek laat hetzelfde zien, bij het inzetten van beeldvormende technieken blijken acupunctuurpunten wel degelijk een specifiek effect in de hersenen te geven. [4]

Maar dit is een academische discussie. Laten we even pragmatisch zijn. Wat betekenen deze resultaten voor de behandeling van de patient? Die heeft weinig aan die discussie, maar des te meer aan het effect! Het belangrijke nieuws hier is dat acupunctuur even effectief is, of zelfs effectiever dan reguliere medicijnen! En het heeft minder bijwerkingen! Dus eigenlijk is het beter!

Onze stelling is dan ook: de patient is beter af met acupunctuur dan met reguliere medicijnen, omdat de effectiviteit hetzelfde is, maar de bijwerkingen zijn minder! 

 

Referentie

[1] Linde K, Allais G, Brinkhaus B, Manheimer E, Vickers A, White AR. | Acupuncture for migraine prophylaxis. | Cochrane Database Syst Rev. | 2009 Jan 21;(1):CD001218. doi: 10.1002/14651858.CD001218.pub2.

[2] Linde K, Allais G, Brinkhaus B, Manheimer E, Vickers A, White AR. | Acupuncture for tension-type headache. | Cochrane Database Syst Rev. | 2009 Jan 21;(1):CD007587. doi: 10.1002/14651858.CD007587.

[3] Kong J, Kaptchuk TJ, Polich G, Kirsch I, Vangel M, Zyloney C, Rosen B, Gollub R. | Expectancy and treatment interactions: a dissociation between acupuncture analgesia and expectancy evoked placebo analgesia. | Neuroimage. | 2009 Apr 15;45(3):940-9. doi: 10.1016/j.neuroimage.2008.12.025. Epub 2008 Dec 29.

[4] Lietz P, Schmidt R, Hosemann W, Pavlovic D, Gizhko V, Lehmann C, Wendt M, Usichenko TI. | Acupuncture of specific points influences cortical auditory evoked potentials--a volunteer crossover study. | Acupunct Electrother Res. | 2008;33(1-2):1-8.

Berichten

 1. Moza schreef:

  Verguizen. schamperen, honen,zwart maken, negeren, et cetera, dat is wat de zogenoemde “wetenschap” doet met alles wat NIET regulier is.

  Nadat enkele decennia Acupunctuur in het “alternatieve” circuit zijn waarde had bewezen en de signalen langzaam maar zeker doorsijpelden in bepaalde referentiekaderhersenen, wordt nu die vermaledijde Acupunctuur zelfs INGELIJFD in het reguliere bolwerk !

  Bordje met; Arts en acupuncturist.
  Tja heren artsen, u bent al een tijdje bezig met “alternatieve” opleidingen te doen naast uw reguliere referentiekader teneinde al die weggelopen patienten terug te winnen.
  Het is m.i. kinnesinne en zal na vele omwegen leiden tot de integratie van vele nu “alternatieve” geneeswijzen in het NU NOG reguliere en protectionistische en natuurlijk hypocriete instituut der NL ZIEKTEREGULERING.
  Eens zullen de lemen voeten van de ziekteindustrie onder het systeem wegbrokkelen en zal de ESSENTIELE en PREVENTIEVE VOORKOMING van ziekten de boventoon gaan voeren.
  Maar voor dat zover is zal er ten 1e vanaf de kleuterschool aan VOEDINGSLEER gedaan moeten worden en alle BIO-INDUSTRIE moeten verdwijnen met hun verderfelijke JUNKFOOD productie en samen met hen het NL voorlichtingsbureau voor de voeding, de Multinationals als Unilever die 1e cholesterolverhogende producten verkoopt en daarachteraan met hetezelfde gemak Chol.VERLAGENDE botertjes op ons brood smeert!
  Deze hele samenleving is zo rot als een mispel, het gaat meer om een gezond BNP dan om een gezonde bevolking.
  en als je dan op die kleuterschool begint heb je kans dat DIE kinderen kinderen op de wereld zetten die ze op een goede manier op-Voeden opdat al die eigen schuld dikke bult beschavingsziekten vanzelf ophouden te ontstaan.
  et cetera et cetera.
  Dus nog enkele generaties geduld …
  Oh ja, Big Farma … de ware heersers van deze wereld, Jezus, wanneer komt er een eind aan deze ON_GE_LO_FE_LIJKE Gotspe die de zich elite noemenden uitbuiters deze wereld aandoen.
  Komt tijd komt raad …
  Tja, dat zeiden “ze” 2000 jaar terug ook al …
  Toen zei ook de keizer tegen de paus ” hou jij ze DOM, dan hou ik ze ARM” ! en zo issut nog steeds!

  1. isabelle schreef:

   Mooie verwoording van hoe alles verloopt.
   Gelukkig zijn er ook anderen (maar veeeeeeel te weinig)die KLAAR zien.
   Bedankt voor de juiste verwoording van onze maatschappij.
   Blijf dit doen om ons (te gedenken)moed in te schenken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.