Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Wetenschap > Acupunctuur kosteneffectief bij allergische neusverkoudheid

Acupunctuur kosteneffectief bij allergische neusverkoudheid

Share |
Bijzonder nieuws met de lente op komst: epidemiologen van de Berlijnse universiteit hebben bewezen dat acupunctuur kosteneffectief is bij allergische neusverkoudheid. Dit is een doorbraak, omdat bij allergische rhinitis, een loopneus in het voorjaar, alleen reguliere middelen die histamine remmen in het algemeen gezien worden als effectief. Nu blijkt dus acupunctuur niet alleen duidelijk de klachten te verminderen, maar ook kosteneffectief te zijn. Voor iets meer geld, is de kwaliteit van leven duidelijk toegenomen. Dat is bijzonder nieuws. In het januari nummer van het epidemiologische tijdschrift 'American Journal of Epidemiology' werd geconcludeerd:

Acupuncture, supplementary to routine care, was beneficial and, according to international benchmarks, cost-effective. [1]

Eerder berekende dezelfde academische groep dat acupunctuur ook kosteneffectief is bij de behandeling van lage rugpijn.[2]

Referentie

[1] Witt CM, Reinhold T, Jena S, Brinkhaus B, Willich SN. | Cost-effectiveness of acupuncture in women and men with allergic rhinitis: a randomized controlled study in usual care. | Am J Epidemiol. | 2009 Mar 1;169(5):562-71. doi: 10.1093/aje/kwn370. Epub 2009 Jan 6.

[2] Witt CM, Jena S, Selim D, Brinkhaus B, Reinhold T, Wruck K, Liecker B, Linde K, Wegscheider K, Willich SN. | Pragmatic randomized trial evaluating the clinical and economic effectiveness of acupuncture for chronic low back pain. | Am J Epidemiol. | 2006 Sep 1;164(5):487-96. Epub 2006 Jun 23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *