Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Wetenschap > Acupuctuur werkt bij hoofdpijn

Acupuctuur werkt bij hoofdpijn

Share |
Eind 2008 laat een zeer grote studie zien dat acupunctuur duidelijk effectief is bij hoofdpijn. Deze studie bevestigt de resulaten van een eerder gedane studie in 2004 en van andere studies op dit gebied.

Aan de Britse studie uit 2004 waarbij acupunctuur ingezet werd bij hoofdpijn deden 401 patienten mee. Deze was kosteneffectief.[1] In september 2008 zijn de resultaten gepubliceerd van een megagrote studie met meer dan 15.000 patienten met hoofdpijn.[2] Meer dan 3000 patienten werden verdeeld over 2 groepen: standaard behandeling of standaard behandeling met 15 sessies acupunctuur. Na 3 maanden hadden de patienten in de acupunctuurgroep duidelijk minder dagen hoofdpijn. Ook was de intensiteit minder, en de kwaliteit van leven was verbeterd. De andere bijna 14.000 patienten kregen acupunctuur. Het bleek dat deze groep dezelfde resultaten had als de gerandomiseerde acupunctuurgroep.

De conclusies van de auteurs was:

Acupuncture plus routine care in patients with headache was associated with marked clinical improvements compared with routine care alone.

Deze studie laat weer duidelijk zien dat acupunctuur werkt. Wanneer acupunctuur bij hoofdpijn een medicijn zou zijn, dan zou acupunctuur toegelaten worden op de markt aangezien minimaal 2 studies positief zijn voor een indicatie.

Beoordeling

Acupunctuur is veilig, effectief en kosteneffectief bij hoofdpijn. Meer dan 2 gerandomiseerde studies laten zien dat acupunctuur effectief is bij hoofdpijn. Daarom geeft IOCOB een groen stoplicht aan acupunctuur bij hoofdpijn
  

Referentie

[1] Vickers AJ, Rees RW, Zollman CE, McCarney R, Smith CM, Ellis N, Fisher P, Van Haselen R. | Acupuncture for chronic headache in primary care: large, pragmatic, randomised trial. | BMJ. | 2004 Mar 27;328(7442):744. Epub 2004 Mar 15.

[2] Jena S, Witt CM, Brinkhaus B, Wegscheider K, Willich SN. | Acupuncture in patients with headache. | Cephalalgia. | 2008 Sep;28(9):969-79. doi: 10.1111/j.1468-2982.2008.01640.x. Epub 2008 Jul 8.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *