Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > 2009: adem vaker wat langzamer!

2009: adem vaker wat langzamer!

slak_to_take_it_slow.gifWij geven u graag bij het begin van het nieuwe jaar een gratis cadeautje in de vorm van een simpel advies. Adem zo nu en dan wat langzamer. Vooral als je in een stress-situatie zit, of je ergert in een file, of in een rij bij de supermarkt, dan is langzaam ademen een perfect middel om de bloeddruk te laten zakken. Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de effecten van dat simpele langzamer ademen. Langzaam ademen gaat vanzelf als je mediteert, of bij mindfulness oefeningen, maar je kan het ook buiten die situaties om doen. Als je niet van mediteren houdt, is langzaam ademen, langzamer dan je gewend bent, toch ook prima te doen. 

longen.gif

Verschillende onderzoeksscholen hebben de laatste jaren aannemelijk gemaakt dat langzaam ademen de hartfunctie verbetert, in  die zin dat de zogenaamde hartcoherentie toeneemt, dat de bloeddruk daalt en dat bijvoorbeeld astma patienten er zelfs baat bij hebben. Langzaam ademen activeert ons zogenaamde parasympatische zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel helpt om weer de bloeddruk omlaag te laten gaan, en het hart regelmatiger en langzamer te laten kloppen en de longfunctie te verbeteren! [1] [2] [3] 

Dus: in 2009 wat vaker, elke dag als je eraan denkt, jezelf tracteren op wat langzamer ademen, sowieso is slowen in onze samenleving een gunstig gedrag. Laten we wat meer slowen!!!

Referentie

[1] Raupach T, Bahr F, Herrmann P, Luethje L, Heusser K, Hasenfuss G, Bernardi L, Andreas S. | Slow breathing reduces sympathoexcitation in COPD. | Eur Respir J. | 2008 Aug;32(2):387-92. doi: 10.1183/09031936.00109607. Epub 2008 Apr 2.

[2] Joseph CN, Porta C, Casucci G, Casiraghi N, Maffeis M, Rossi M, Bernardi L. | Slow breathing improves arterial baroreflex sensitivity and decreases blood pressure in essential hypertension. | Hypertension. | 2005 Oct;46(4):714-8. Epub 2005 Aug 29.

[3] Pinheiro CH, Medeiros RA, Pinheiro DG, Marinho Mde J. | Spontaneous respiratory modulation improves cardiovascular control in essential hypertension. | Arq Bras Cardiol. | 2007 Jun;88(6):651-9.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.