Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Psychiater tegen ‘valse hopeloosheid’

Psychiater tegen ‘valse hopeloosheid’

In de NRC van 4 december 2008 pleit de Franse psychiater David Servan-Schreiber, de auteur van de bestseller Uw brein als medicijn, voor meer traditionele geneeskunde en 'tegen valse hopeloosheid'. David Servan-Schreiber wordt in de katern Wetenschap geinterviewd waarin duidelijk zijn mening wordt weergegeven over de hedendaagse arts. Hij vindt dat artsen te veel weerzin voelen tegen meditatie, acupunctuur en ademhalingsoefeningen.

Een citaat:

De enige reden dat complementaire geneeskunde niet is geintegreerd in de reguliere geneeskunde, is net dat er een gebrek is aan wetenschappelijke onderbouwing. Het is de weerstand van artsen ertegen.

David Servan-Schreiber heeft voor Artsen zonder Grenzen in India gewerkt en is in contact gekomen met Tibetaanse artsen die uitgingen van het volgende:

Voor acute ziekten biedt de westerse geneeskunde de snelste en meest effectieve behandelingen. Maar voor chronische ziekten, zoals depressie en kanker, zijn ook behandelingen uit de tranditionele geneeskunde nodig. Meditatie, acupunctuur en ademhalingsoefeningen stimuleren het natuurlijke vermogen van het lichaam om in balans te komen.

Op de vraag wat er mis is met de huidige medische praktijk antwoordt Servan-Schreiber:

Er is niets mis, het heeft mijn leven gered, en daar ben ik zeer dankbaar voor. Maar de gezondheidszorg is incompleet, en niet wetenschappelijk genoeg. Het is duidelijk dat ons lichaam natuurlijke vermogens heeft om ziekte te weerstaan of te bevechten. Maar we doen er niet ons voordeel mee, we zetten die natuurlijke verdediging niet systematisch in bij het genezingsproces. Dat is jammer, want veel van die manieren zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Ook geeft hij een duidelijk antwoord op de vraag of hij merkt dat medici openstaan voor deze ideeën:

De belangstelling ervoor neemt toe, maar teleurstellend langzaam. Artsen zien wel steeds beter de beperkingen van de conventionele behandelingen voor chronische ziekten, zoals depressie en kanker. Iedere arts weet dat die behandelingen onvoldoende effect hebben.

Op de opmerking van de NRC journalist "U schrijft wel: ‘er is geen natuurlijke manier om kanker te genezen’" reageert de hoogleraar psychiatrie Servan Schreiber:

Als arts waak ik er evenzeer als al mijn collega’s tegen om patiënten valse hoopt te geven, vooral wanneer het om kanker gaat. Maar als we mensen niet vertellen welke wetenschappelijk bewezen manieren er zijn om hun lichaam te helpen kanker te bestrijden of te voorkomen, dan geven we hen valse hopeloosheid.

David Servan Schreiber laat duidelijk zien dat er nog een diepe kloof bestaat tussen de reguliere geneeskunde en traditionele geneeskunde. Ondanks de grote hoeveelheid positief degelijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van complementaire behandelwijzen, wordt deze nog steeds niet geintegreerd in de hedendaagse geneeskunde. Er wordt dus duidelijk nog met twee maten gemeten.

Doen wij zo niet de patient te kort in de westerse maatschappij? En geven hen zo valse hopeloosheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.