Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > Immuun eiwitten in bloed zinloos bij MS

Immuun eiwitten in bloed zinloos bij MS

Er zijn een aantal patienten op het web met MS die menen dat ze genezen zijn door een dieeet te volgen naar aanleiding van een zogenaamde IgG test in het bloed. Er zijn namelijk in toenemende mate aanbieders op de markt die IgG in het bloed bepalen om voedingsallergie in het algemeen te diagnosticeren. Dat klinkt een leek heel zinvol in de oren. Als je in het bloed antistoffen tegen bepaald voedsel vindt, zal je er overgevoelig voor zijn. Als je dan dat voedsel niet meer eet, zal de allergie afnemen, en de MS verschijnselen ook. En er worden enorm veel verschillende symptomen op conto van een voedselallergie geschoven, van buikklachten, schizofrenie tot en met MS. IgG bepalingen in het bloed zijn echter zinloos. Hier de bevindingen uit 2008 van een internationale groep allergologen die zich bezig houden met dit onderwerp:

Serological tests for immunoglobulin G4 (IgG4) against foods are persistently promoted for the diagnosis of food-induced hypersensitivity. Since many patients believe that their symptoms are related to food ingestion without diagnostic confirmation of a causal relationship, tests for food-specific IgG4 represent a growing market.

Testing for blood IgG4 against different foods is performed with large-scale screening for hundreds of food items by enzyme-linked immunosorbent assay-type and radioallergosorbent-type assays in young children, adolescents and adults. However, many serum samples show positive IgG4 results without corresponding clinical symptoms.

These findings, combined with the lack of convincing evidence for histamine-releasing properties of IgG4 in humans, and lack of any controlled studies on the diagnostic value of IgG4 testing in food allergy, do not provide any basis for the hypothesis that food-specific IgG4 should be attributed with an effector role in food hypersensitivity.

In contrast to the disputed beliefs, IgG4 against foods indicates that the organism has been repeatedly exposed to food components, recognized as foreign proteins by the immune system.

Its presence should not be considered as a factor which induces hypersensitivity, but rather as an indicator for immunological tolerance, linked to the activity of regulatory T cells.

In conclusion, food-specific IgG4 does not indicate (imminent) food allergy or intolerance, but rather a physiological response of the immune system after exposition to food components.

Therefore, testing of IgG4 to foods is considered as irrelevant for the laboratory work-up of food allergy or intolerance and should not be performed in case of food-related complaints. [1]

Testen van IgG lijkt dus niet zinvol 

Dat is duidelijke taal. Er komen in het bloed wel IgG stoffen voor, maar dat wil alleen zeggen dat je dat voedsel hebt gegeten. Er is geen enkel bewijs dat er een ziekte kan ontstaan door de aanwezigheid van deze normaal voorkomende antistoffen in het bloed!

Referentie

[1] Stapel SO, Asero R, Ballmer-Weber BK, Knol EF, Strobel S, Vieths S, Kleine-Tebbe J; EAACI Task Force. | Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. | Allergy. | 2008 Jul;63(7):793-6. doi: 10.1111/j.1398-9995.2008.01705.x. Epub 2008 May 16.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.