Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
2009: Op naar een Geinspireerde Geneeskunde - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > 2009: Op naar een Geinspireerde Geneeskunde

2009: Op naar een Geinspireerde Geneeskunde

Share |
gelukkig_en_gezond_2009_van_iocob.gif

2009: Een kans voor ons allen om een Geinspireerde Geneeskunde meer vorm te geven. Een geneeskunde die als inspiratiebron op onze eigen menselijkheid steunt. Dat we elkaar mogen zien en ontmoeten, als arts, therapeut en als patient, met respect voor elkaars zon- en schaduwkant.

Inspiratie anno 2009 is er genoeg. Nog nooit in de menselijke geschiedenis is er zoveel kennis en inzicht uit uiteenlopende stromingen en culturen tegelijk toegankelijk geworden. Je hoeft het internet maar in te gaan, en te googlen, en alles ligt voor je klaar. Via Pubmed de allernieuwste medische inzichten, via vele andere sites inzichten in de filosofie van ons bestaan, en de achtergronden van alle vormen van geneeskunde van vroeger en nu uit alle culturen. 

Inzet

IOCOB zal zich dit jaar weer inzetten om voor de patient, de arts en de therapeut het beste uit de wereld van de complementaire en alternatieve behandelmethoden zichtbaar en bruikbaar te maken. We streven naar het doorbreken van de polarisatie in Nederland tussen ‘regulier’ en ‘alternatief’, door feiten te kennen en achtergronden te geven. Te weten welke behandelwijen zinvol zijn en kunnen bijdragen aan de behandeling van patienten, en welke niet. Ons stoplichtsysteem is de leidraad daarbij. Een groen stoplicht: genoeg bewijs voor werkzaamheid en veiligheid, een rood stoplicht: geen bewijs en een misleidende therapie.

Door feiten te kennen, hoopt IOCOB ook dat de discussie over wat zinnig is en niet zinnig in 2009 op een hoger peil komt te staan. Als we gaan inzien dat er meerdere wegen naar Rome leiden, kunnen we als maatschappij beter accepteren dat artsen en therapeuten het recht hebben om binnen de grenzen van hun professionaliteit in vrijheid een keuze te maken voor behandelopties.

De natuur is veelvormig, geen blaadje is het zelfde, zelfs elk rimpeltje op een meer heeft een andere structuur. De natuur houdt niet van eenvormigheid. Zo is het ook goed als de geneeskunde verschillende uitgangspunten omarmt, zolang de patient erbij gebaat is.

Basis van een Geinspireerde Geneeskunde 

De moderne Body-mind geneeskunde heeft de afgelopen jaren een fundament gelegd voor een Geinspireerde Geneeskunde. Daarom heeft IOCOB op haar site ook ruim aandacht geschonken aan Body-mind geneeskunde. De arts of therapeut mag in een nieuwe Geinspireerde Geneeskunde de coach zijn voor de patient, en samen een stuk op de weg van het leven lopen naar heling. Zelf leren voelen wat nodig is, meer bewegen, meer aandacht voor het moment, meer aandacht voor het eigen lijf en het voedsel, en meer aandacht voor hoe we met elkaar omgaan. Mindfulness en meditatie zijn moderne en oeroude technieken om ruimte te scheppen in onszelf. Ruimte voor inspiratie. Ruimte voor niet-weten en ruimte voor intuitie. 

In de Zenliteratuur is er een metafoor: je mag als holle bamboe worden, zodat het gezang van de wind door je heen spoelt.

Als we stappen doen om onze vooroordelen te laten voor wat ze zijn, om te leren kennen wanneer we eenzijdig en niet tolerant naar de ander worden, ontstaat er ruimte voor een nieuwe dimensie. De dimensie van een Geinspireerde Geneeskunde.

Samen op weg! 

Helpt IOCOB op de weg naar een Geinspireerde Geneeskunde, discussieer mee op de Fora, steunt ons met een gift en verwijst vrienden en collega’s naar ons initiatief en onze website. 

De voorzitter en de secretaris van IOCOB wensen alle IOCOB bezoekers een gezond en geinspireerd 2009. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *