Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Home > Wederom bewijs: babymassage werkt!

Wederom bewijs: babymassage werkt!

Share |
baby.gifBabymassage: de leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij vonden het te gek voor woorden. Dr Ines von Rosenstiel moest meteen geroyeerd worden als lid, omdat ze babymassage ondersteunde in het Slotervaart ziekenhuis. Schande, wat een kwakzalverij. Nou lieve collega's van de VtdK, wordt eens wat milder in uw oordeel, want deze week is er wederom een studie afgesloten waaruit blijkt dat babymassage positieve effecten heeft. Op 20 november 2008 meldden onderzoekers in het Tijdschrift 'American Journal for Perinatology' dat Vimala massage bij te vroeg geboren kindjes niet alleen sneller het gewicht deed toenemen, maar de babyjes konden ook sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden. Dr Renckens, u als vrouwenarts en voorzitter van de VtdK zal toch wel begrijpen hoe belangrijk dat is, aangezien hij ook regelmatig te vroeg geboren kindjes op de wereld helpt te komen!

De studie werd bij 60 kindjes gedaan, de ene helft kreeg gewone zorg, en de andere helft werd daarbij gemasseerd. De resultaten waren dus duidelijk meetbaar: eerder ontslag uit het ziekenhuis (dus kostenbesparing) en sneller aankomen in gewicht:

The addition of parent-administered Vimala massage to usual nursery care resulted in increased weight gain and shorter hospital stay among clinically stable preterm newborns. [1]

Dr von Rosenstiel mag nu toch echt wel weer lid worden, want dit is de tweede gerandomiseerde studie uit 2008 die bewijst dat babymassage werkt! [2]

Trouwens, al veel eerder was er sprake van kosteneffectiviteit van babymassage, al in 2003…[3] En kindjes die bepaalde medische problemen hadden, daarvoor bleek zelfs in 1993 baby massage zinvol.[4] Dr Renckens, als je een beetje in dit onderwerp duikt, vind je steeds meer evidence…[3]

Referentie

[1] Gonzalez AP, Vasquez-Mendoza G, García-Vela A, Guzmán-Ramirez A, Salazar-Torres M, Romero-Gutierrez G. | Weight gain in preterm infants following parent-administered Vimala massage: a randomized controlled trial. | Am J Perinatol. | 2009 Apr;26(4):247-52. doi: 10.1055/s-0028-1103151. Epub 2008 Nov 20.

[2] Field T, Diego M, Hernandez-Reif M, Dieter JN, Kumar AM, Schanberg S, Kuhn C. | Insulin and insulin-like growth factor-1 increased in preterm neonates following massage therapy. | J Dev Behav Pediatr. | 2008 Dec;29(6):463-6. doi: 10.1097/DBP.0b013e3181856d3b.

[3] Dieter JN, Field T, Hernandez-Reif M, Emory EK, Redzepi M. | Stable preterm infants gain more weight and sleep less after five days of massage therapy. | J Pediatr Psychol. | 2003 Sep;28(6):403-11.

[4] Wheeden A, Scafidi FA, Field T, Ironson G, Valdeon C, Bandstra E. | Massage effects on cocaine-exposed preterm neonates. | J Dev Behav Pediatr. | 1993 Oct;14(5):318-22.

[5] Dieter JN, Field T, Hernandez-Reif M, Emory EK, Redzepi M. | Stable preterm infants gain more weight and sleep less after five days of massage therapy. | J Pediatr Psychol. | 2003 Sep;28(6):403-11.

Berichten

 1. Erik schreef:

  Het probleem is dat Dr R. niet leest.
  Als hij zou lezen kon hij niet schrijven wat hij schrijft.
  En als hij niet schrijft wat hij schrijft, blijft er niets van zijn clubje over…..

  Daarom schrijft hij tegen de stroom in!
  Dit kan gelukkig nooit lang duren.
  Het is gewoon te kostbare energieverspilling en das niet groen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *