Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Nieuws > Voorschrijven zonder bewijs

Voorschrijven zonder bewijs

Share |
Voorschrijven van medicijnen voor aandoeningen zonder dat het medicijn voor die aandoening geindiceerd is en er bovendien geen bewijs is voor de effectiviteit, komt voor in de reguliere geneeskunde. Volgens de Vereniging tegen de kwakzalverij is dat kwakzalverij, maar daar hoor je ze nooit over. Een recent voorbeeld. De stof CellCept, of met de mooie naam mycofenolaat mofetil, is een immuunsysteemonderdrukkend middel, dat o.a. bij niertransplantaties wordt toegepast. Omdat het middel het immuunsysteem onderdrukt hebben neurologen sinds ongeveer 2000 aangegeven dat het een middel was, dat ook goed ingezet zou kunnen worden bij de spierziekte myasthenia gravis. Dat, omdat de oorzaak van deze spierziekte samenhangt met een ontsporing van het eigen immuunsysteem. Het gebruik van het middel Cellcept werd dan ook de laatste jaren steeds populairder bij neurologen om aan patienten met myasthenia voor te schrijven. Zonder dat daar echter bewijs voor was. Alleen omdat het 'zou kunnen', en omdat enkele open studies lieten zien dat sommige patienten goed leken te reageren. Maar echt bewijs was er niet. Nu blijkt de stof na enkele grote onderzoeken zelfs helemaal NIET te werken. Dat was de aanleiding voor een redactioneel artikel met de provocerende titel: The muddle of mycofenolaat mofetil in myasthenia! De verwarring over mycofenolaat in myasthenie!

De Nederlandse neuroloog Dr. G.J.D. Hengstman van het Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis, Eindhoven schrijft over de recente negatieve uitkomsten van onderzoek naar de werkzaamheid van CellCept bij myasthenia [1] [2] [3] [4]:

Het laatste decennium is het gebruik van het middel mycofenolaatmofetil (MMF) steeds populairder geworden bij de behandeling van deze patiëntengroep, ondanks het feit dat er geen eenduidig bewijs bestaat ten aanzien van de effectiviteit. 

en: 

Terughoudendheid ten aanzien van het gebruik van MMF is dan ook op zijn plaats. Daarnaast tonen deze negatieve uitkomsten weer eens aan dat voorzichtigheid bij het voorschrijven van middelen waarvan de effectiviteit bij een bepaalde ziekte niet bewezen is, op zijn plaats is. 

Het zou kunnen werken… 

Boeiend is dus dat we hier zien dat binnen de reguliere geneeskunde, in een zeer exact onderdeel, de neurologie, middelen voorgeschreven worden, voor een indicatie die niet in de bijsluiter staat. Dit is zogenaamd off-label use. En bovendien bestaat er dus geen bewijs voor de werkzaamheid van de stof voor deze indicatie. Toch schrijft men het voor, omdat het logisch is, volgens het werkingsmechanisme, dat het zou kunnen werken… 

Bronnen:

Mycofenolaatmofetil niet effectief bij myasthenia gravis, door Dr. G.J.D. Hengstman. In: HealthDirect Neurologie 2008;4(6):11-12 

 

Referentie

[1] Benatar M, Rowland LP. | The muddle of mycophenolate mofetil in myasthenia. | Neurology. | 2008 Aug 5;71(6):390-1. doi: 10.1212/01.wnl.0000324254.97372.e0.

[2] Sanders DB, Siddiqi ZA. | Lessons from two trials of mycophenolate mofetil in myasthenia gravis. | Ann N Y Acad Sci. | 2008;1132:249-53. doi: 10.1196/annals.1405.031.

[3] Sanders DB, Hart IK, Mantegazza R, Shukla SS, Siddiqi ZA, De Baets MH, Melms A, Nicolle MW, Solomons N, Richman DP. | An international, phase III, randomized trial of mycophenolate mofetil in myasthenia gravis. | Neurology. | 2008 Aug 5;71(6):400-6. doi: 10.1212/01.wnl.0000312374.95186.cc. Epub 2008 Apr 23.

[4] Muscle Study Group. | A trial of mycophenolate mofetil with prednisone as initial immunotherapy in myasthenia gravis. | Neurology. | 2008 Aug 5;71(6):394-9. doi: 10.1212/01.wnl.0000312373.67493.7f. Epub 2008 Apr 23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.