Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Oesterzwam tegen kanker - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Oesterzwam tegen kanker

Oesterzwam tegen kanker

Share |
Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de effecten van diverse paddestoelen op kanker. Vooral de Japanse paddestoelen worden daarvoor onderzocht. Een Amerikaans groep onderzocht extracten van verschillende zwammen in experimentele kankermodellen. Vooral de oesterzwam leek veelbelovend.

Er werden enkele eetbare zwammen onderzocht op hun remmende effect op kankercellen van borst- en darmkanker. Het ging op de zwammen Agaricus bisporus (portabella), Flammulina velutipes (enoki), Lentinula edodes (shiitake) and Pleurotus ostreatus (oesterzwam). [1]

De oesterzwam was het meest potent in het remmen van de celdeling van kwaadaardige cellen van borst- en darmkanker, terwijl de celdeling van de normale cellen niet negatief beinvloed werd.

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de medische toepassingen van preparaten afkomstig uit de zwammenwereld. Diverse paddestoelen hebben boeiende eigenschappen op ons immuunsysteem en op het groeien van kwaadaardige cellen en leverontstekingen zoals Hepatitis C. [2] [3] [4] [5]

Maar er zijn ook al resultaten die teleurstellend zijn, zo bleek Shitake bij prostaatkanker niet effectief. De studie was misschien te klein. [6]

De resultaten van de hier besproken studie nopen dan ook niet tot het gaan verorberen van oesterzwammen bij kanker, studies bij patienten zijn nog niet uitgevoerd. Maar er zitten veelbelovende stoffen in het zwammenrijk! 

Omdat oesterzwammen in ieder geval eetbaar en dus veilig zijn, en er preklinische gegevens zijn over mogelijke werkzaamheid, een oranje stoplicht voor oesterzwammen bij kanker. Maar er zijn dus geen klinische bewijzen! 

 

Referentie

[1] Jedinak A1, Sliva D. | Pleurotus ostreatus inhibits proliferation of human breast and colon cancer cells through p53-dependent as well as p53-independent pathway. | Int J Oncol. | 2008 Dec;33(6):1307-13.

[2] Hetland G1, Johnson E, Lyberg T, Bernardshaw S, Tryggestad AM, Grinde B. | Effects of the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill on immunity, infection and cancer. | Scand J Immunol. | 2008 Oct;68(4):363-70. doi: 10.1111/j.1365-3083.2008.02156.x.

[3] Yuen JW1, Gohel MD, Au DW. | Telomerase-associated apoptotic events by mushroom ganoderma lucidum on premalignant human urothelial cells. | Nutr Cancer. | 2008;60(1):109-19. doi: 10.1080/01635580701525869.

[4] Jeong YT1, Yang BK, Jeong SC, Kim SM, Song CH. | Ganoderma applanatum: a promising mushroom for antitumor and immunomodulating activity. | Phytother Res. | 2008 May;22(5):614-9. doi: 10.1002/ptr.2294.

[5] Grinde B1, Hetland G, Johnson E. | Effects on gene expression and viral load of a medicinal extract from Agaricus blazei in patients with chronic hepatitis C infection. | Int Immunopharmacol. | 2006 Aug;6(8):1311-4. Epub 2006 May 11.

[6] deVere White RW1, Hackman RM, Soares SE, Beckett LA, Sun B. | Effects of a mushroom mycelium extract on the treatment of prostate cancer. | Urology. | 2002 Oct;60(4):640-4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *