Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Infrarood bij neuropathie?

Infrarood bij neuropathie?

Neuropathie is een vervelende aandoening van de zenuwen waarbij het gevoel gestoord is. Patienten kunnen gevoelloosheid ervaren, of juist prikkelingen, tintelingen of hitte. De afgelopen jaren is onderzocht of infrarood licht effect heeft op neuropathie bij diabetes patienten. In sommige studies lijkt infrarood iets te doen, de laatste goed opgezette studie laat echter zien dat infrarood geen meerwaarde heeft ten opzichte van een placebotherapie.

De therapie wordt vaak monochromatisch infrarood foto energie (MIRE) therapie genoemd, of anodyne.

In een kleine studie, met 22 patienten, werd onderzocht of infraroodtherapie effect heeft op de diabethische neuropathie. Willekeurig werd 1 been van de patient gekozen om de therapie op uit te testen. Het andere been werd niet behandeld, maar werd gebruikt om het effect van de infraroodtherapie te vergelijken. [1] In totaal kregen de patienten 24 behandelingen, 3 maal per week, gedurende 30 minuten. De behandeling bleek effect te hebben. De patienten wisten echter welk been behandeld werd. Andere kleine studies lieten ook positieve effecten zien op de neuropathie en vermindering van het ontstaan van wonden aan de benen. [2][3][4]

In een grotere studie werd ook het effect onderzocht van deze therapie. De patienten werden voor en na de therapie onderzocht op de ernst van de neuropathie. Het bleek dat er na de behandeling bij 66% van de patienten verbetering optrad.[5] Een dergelijk resultaat is ook verkregen in een andere studie.[6]
Een derde grote studie [7] liet zien dat de infraroodtherapie bij diabetische neuropathie patienten was geassocieerd met een 78% vermindering in vallen, 79% vermindering in angst om te vallen en 72% verbetering in dagelijkse activiteiten (ADL).

Een kleine dubbelblinde studie met 18 patienten, vergeleek infrarood met een placebobehandeling gedurende twee weken. De patienten die infrarood hebben gekregen hadden een verbetering in hun klachten van neuropathie.[8]

Echter uit 2 dubbelblinde studies van 39 patienten en 69 patienten bleek dat infraroodtherapie niet meer effect had dan de placebotherapie.[9] [10] In de eerste studie kregen de patienten 12 behandelingen in 4 weken. In de tweede studie kregen de patienten gedurende 90 dagen iedere dag de therapie.

Beoordeling 

Uit onderzoeken waarbij infrarood niet is vergeleken met een placebotherapie, blijkt infraroodtherapie de klachten van de neuropathie te verminderen. Wanneer echter de infraroodtherapie vergeleken wordt met een placebotherapie blijkt uit 2 van de 3 studies dat er geen verschil is tussen de infraroodgroep en de placebogroep. Er zal in de toekomst een grotere dubbelblinde studie moeten plaats vinden om duidelijkheid te verkrijgen over de meerwaarde van infrarood therapie.

De therapie lijkt in ieder geval veilig. IOCOB geeft daarom vooralsnog aan deze therapie een oranje stoplicht.

Referentie

[1] Arnall DA, Nelson AG, López L, Sanz N, Iversen L, Sanz I, Stambaugh L, Arnall SB. | The restorative effects of pulsed infrared light therapy on significant loss of peripheral protective sensation in patients with long-term type 1 and type 2 diabetes mellitus. | Acta Diabetol. | 2006 May;43(1):26-33.

[2] Powell MW, Carnegie DE, Burke TJ. | Reversal of diabetic peripheral neuropathy and new wound incidence: the role of MIRE. | Adv Skin Wound Care. | 2004 Jul-Aug;17(6):295-300.

[3] Prendergast JJ, Miranda G, Sanchez M. | Improvement of sensory impairment in patients with peripheral neuropathy. | Endocr Pract. | 2004 Jan-Feb;10(1):24-30.

[4] Kochman AB, Carnegie DH, Burke TJ. | Symptomatic reversal of peripheral neuropathy in patients with diabetes. | J Am Podiatr Med Assoc. | 2002 Mar;92(3):125-30.

[5] Harkless LB, DeLellis S, Carnegie DH, Burke TJ. | Improved foot sensitivity and pain reduction in patients with peripheral neuropathy after treatment with monochromatic infrared photo energy--MIRE. | J Diabetes Complications. | 2006 Mar-Apr;20(2):81-7.

[6] DeLellis SL, Carnegie DH, Burke TJ. | Improved sensitivity in patients with peripheral neuropathy: effects of monochromatic infrared photo energy. | J Am Podiatr Med Assoc. | 2005 Mar-Apr;95(2):143-7.

[7] Powell MW, Carnegie DH, Burke TJ. | Reversal of diabetic peripheral neuropathy with phototherapy (MIRE) decreases falls and the fear of falling and improves activities of daily living in seniors. | Age Ageing. | 2006 Jan;35(1):11-6. Epub 2005 Nov 22.

[8] Leonard DR, Farooqi MH, Myers S. | Restoration of sensation, reduced pain, and improved balance in subjects with diabetic peripheral neuropathy: a double-blind, randomized, placebo-controlled study with monochromatic near-infrared treatment. | Diabetes Care. | 2004 Jan;27(1):168-72.

[9] Clifft JK, Kasser RJ, Newton TS, Bush AJ. | The effect of monochromatic infrared energy on sensation in patients with diabetic peripheral neuropathy: a double-blind, placebo-controlled study. | Diabetes Care. | 2005 Dec;28(12):2896-900.

[10] Lavery LA, Murdoch DP, Williams J, Lavery DC. | Does anodyne light therapy improve peripheral neuropathy in diabetes? A double-blind, sham-controlled, randomized trial to evaluate monochromatic infrared photoenergy. | Diabetes Care. | 2008 Feb;31(2):316-21. Epub 2007 Oct 31.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.