Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Hoezo patiententevredenheid?

Hoezo patiententevredenheid?

Zijn patienten tevreden met de medicijnen die de arts voorschrijft? Minder dan we denken! Wist u dat in de VS meer dan 113.000.000 kilo aan medicatie per jaar doorgespoeld wordt in het riool? Dit zijn in kilo's ongeveer 113.000 auto's! Hoezo tevredenheid met de behandeling? Los van de negatieve impact ervan op het milieu en ons drinkwater...

Op 14 september maakte de Associated Press hier melding van. Ook in Nederland wordt er per jaar heel veel medicatie weggegooid, in totaal 97,8 miljoen euro! Het zou goed zijn om eens bij onszelf  te rade te gaan waarom wij zoveel geld weggooien en met zoveel schadelijke stoffen het millieu verontreinigen. Meer info

Therapietrouw

Het RIVM beschrijft therapietrouw alsvolgt:

Therapietrouw is de mate waarin het gebruik van geneesmiddelen overeenkomt met wat de arts – in samenspraak met de patiënt – heeft aanbevolen. Wanneer de patiënt zodanig afwijkt van deze aanbevelingen dat dit het beoogde therapeutische resultaat negatief beïnvloedt, is er sprake van therapieontrouw. 

Hoe trouw zijn patienten in Nederland nu met het innemen van medicatie? Het meten van wat we in het toilet weggooien geeft al iets aan. Maar aan de andere zijde is ook onderzoek gedaan. Onderzoek naar de therapietrouw. Ook die cijfers zijn angstaanjagend.

Therapietrouw is erg belangrijk bij een behandeling met medijnen. Maar veel patiënten die behandeld worden met medicijnen zijn therapieontrouw!. De cijfers van o.a. de KNMP hierover geven aan dat 30 – 70% therapieontrouw is.  Dat is behoorlijk! 

Hieruit spreekt een grote patienten ontevredenheid met de reguliere behandeling met geneesmiddelen. Reden te meer om ook te zoeken naar behandelwijzen waar de patienten wel tevreden mee zijn! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.