Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Acupunctuur is regulier

Acupunctuur is regulier

In ons boek 'Met het oog op de naald' hebben we al laten zien dat acupunctuur regulier geworden is. Met duizenden artikelen over waarom acupunctuur werkt, hoe het werkt en waarbij het werkt in de grote medische databanken is acupunctuur niet meer een vage oude behandelvorm uit de tijd van de Chinese keizers. Maar het publiceren van artikelen over acupunctuur in de reguliere tijdschriften is niet altijd even makkelijk. Het woord acupunctuur leidt soms tot afweerreacties, en het artikel wordt dan niet geplaatst. Daar hebben enkele sllmme dokters iets op verzonnen. We noemen het gewoon anders, dan valt men niet meer direct over dat woord. "Percutane elektrostimulatie". Mooi toch? Of "Percutane zenuwstimulatie". Percutaan: door de huid heen, stimulatie met de naald of met elektriciteit op de naald. Klinkt bovendien strak wetenschappelijk. Of een andere: posterieure nervus tibialis stimulatie. Het prikken van enkele punten op de miltmeridiaan, die meridiaan loopt vlak over de nervus tibialis posterior. Oftewel de achterste onderbeenzenuw. Zo kan je beter wegkomen met je onderzoeksresultaten. Het blijft natuurlijk allemaal acupunctuur...In een modern jasje! Maar Acupunctuur is wel nu Regulier!

PENS bij pijnlijke neuropathie 

We geven een paar voorbeelden. En we vertalen het dan ook gewoon weer terug, van mooie moderne namen naar acupunctuur…:

Bij diabetes patienten met ernstige pijnen aan de benen, de diabetische neuropathie, helpt het stimuleren van de naald met elektriciteit goed, en de pijn wordt minder. Noemen we het niet elektro-acupunctuur maar PENS: percutaneous electrical nerve stimulation (PENS): a novel analgesic therapy for diabetic neuropathic pain. [1]

De conclusie van de schrijvers van dit stuk is:

PENS is a useful nonpharmacological therapeutic modality for treating diabetic neuropathic pain. In addition to decreasing extremity pain, PENS therapy improved physical activity, sense of well-being, and quality of sleep while reducing the need for oral nonopioid analgesic medication.

Hier staat dus eigenlijk: elektroacupunctuur is een goede niet-farmacologische wijze van het behandelen van diabetische neuropathische pijn. Naast het feit dat de acupunctuur de pijn vermindert, wordt de kwaliteit van leven beter, evenals de kwaliteit van slaap en is het makkelijker om te minderen met het gebruik van opiaten….

Acupunctuur beter dan TENS

Ook bij pijnen die bij hernia’s voorkomen kan  acupunctuur een rol spelen. Als gewone acupunctuur, maar natuurlijk ook als PENS, als elektrostimulatie op de naald. [2] [3]

Acupunctuur is zelfs beter dan TENS bij deze indicatie, aldus de schrijvers:

In this sham-controlled study, we concluded that PENS was more effective than TENS when administered at a stimulation frequency of 4 Hz in providing short-term pain relief and improved functionality in patients with sciatica.

Elektroacupunctuur is bij herniapijn effectiever dan de TENS…, het geeft niet alleen direct pijnvermindering, maar ook een betere functie. 

Ook bij oudere patienten met chronische rugpijn is PENS effectief, is acupunctuur effectief. [4]

Percutane Electrostimulatie is modern..

Als je als acupuncturist werkt met elektriciteit op de naald, ben je eigenlijk een neurofysiologisch geschoolde therapeut die gebruik maakt van een nieuwe reguliere interventie, de percutane elektrostimulatie. Hoezo alternatief??? En nog bewezen ook.

PENS volgens de Amerikaanse Pijnbestrijders.

pens.gif

In de VS is de American Pain Society een vooraanstande groep anesthesisten die zich richten op pijn bestrijden. In het online tijdschrift, het APS bulletin vinden we het volgende artikel: Percutaneous Electrical Nerve Stimulation (PENS): A Promising Alternative-Medicine Approach to Pain Management….Professor White, een bekende anesthesist ,bespreekt de techniek en sluit af met:

the PENS technique is a form of acupuncture therapy that is currently being evaluated by using scientifically valid methodology. Results to date indicate that this procedure can be an effective alternative method of pain management for a wide variety of acute and chronic pain conditions.

Zo is de cirkel rond. Bij dat artikel nog een mooie afbeelding, PENS en acupunctuur samen…

Literatuur

Ahmed, H.E., Craig, W.F., White, P.F., Ghoname, E.A., Hamza, M.A., Gajraj, N.M., & Taylor, S.M. (1998). Percutaneous electrical nerve stimulation: An alternative to antiviral drugs for acute herpes zoster. Anesthesia and Analgesia, 87(1), 1-4.

Ahmed, H.E., Craig, W.F., White, P.F., & Huber, P. (1998). Percutaneous electrical nerve stimulation (PENS): A complementary therapy for the management of pain secondary to bone metastasis. The Clinical Journal of Pain, 14, 320-323.

Berman, B.M., & Swyers, J.P. (1998). Applying alternative medical approaches to managing chronic pain syndromes: If not now, when? APS Bulletin, 8(2), 4-6.

Ghoname, E.A., Craig, W.F., & White, P.F. (in press). Percutaneous electrical nerve stimulation (PENS): An alternative to opioid analgesics for treating headache pain after electroconvulsive therapy. Headache.

Ghoname, E.A., Craig, W.F., White, P.F., Ahmed, H.E., Hamza, M.A., Henderson, B.N., Gajraj, N.M., Huber, P.J., & Gatchel, R.J. (in press). Percutaneous electrical nerve stimulation: A novel therapy for the short-term management of low back pain. Journal of the American Medical Association.

Ghoname, E.A., Craig, W.F., White, P.F., Ahmed, H.E., Hamza, M.A., & Noe, C.E. (in press.) Percutaneous electrical nerve stimulation: An alternative to TENS in the management of sciatica. Anesthesiology.

Kiser, R.S., Khatami, M., Gatchel, R.J., Huang, X., Bhatia, K., & Altshuler, K.Z. (1983). Acupuncture relief of the chronic pain syndrome is correlated with increased plasma met-enkephalin levels. The Lancet, 2, 1394-1396.

Lewith, G., Kenyon, J., & Lewis, P. (1996). Complementary medicine: An integrated approach. New York: Oxford University Press.

Wilentz, J. (1998). NIH consensus development conference on acupuncture. APS Bulletin, 8(2), 1, 21. 

Referentie

[1] Hamza MA, White PF, Craig WF, Ghoname ES, Ahmed HE, Proctor TJ, Noe CE, Vakharia AS, Gajraj N. | Percutaneous electrical nerve stimulation: a novel analgesic therapy for diabetic neuropathic pain. | Diabetes Care. | 2000 Mar;23(3):365-70.

[2] Ghoname EA, White PF, Ahmed HE, Hamza MA, Craig WF, Noe CE. | Percutaneous electrical nerve stimulation: an alternative to TENS in the management of sciatica. | Pain. | 1999 Nov;83(2):193-9.

[3] Ghoname EA, Craig WF, White PF, Ahmed HE, Hamza MA, Henderson BN, Gajraj NM, Huber PJ, Gatchel RJ. | Percutaneous electrical nerve stimulation for low back pain: a randomized crossover study. | JAMA. | 1999 Mar 3;281(9):818-23.

[4] Weiner DK, Rudy TE, Glick RM, Boston JR, Lieber SJ, Morrow LA, Taylor S. | Efficacy of percutaneous electrical nerve stimulation for the treatment of chronic low back pain in older adults. | J Am Geriatr Soc. | 2003 May;51(5):599-608.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.