Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Vipassana en de hersenen

Vipassana en de hersenen

Vipassana meditatie is een klassieke vorm van meditatie, waarbij men stil zit en de gedachten laat wegebben. De Tibetanen zeggen altijd dat je de ogen een beetje open moet houden om niet weg te dromen. Nu is er neurofysiologisch bewijs dat meditatie inderdaad de hersenen rustiger maakt, maar dat wegdromen geen meditatieve effecten heeft! Een bijzondere stap voorwaarts binnen de meditatie research!

Onderzoekers van de universiteit in Californie beschreven deze resultaten in het septembernummer (2008) van een tijdschrift voor psychofysiologie. (Meditation (Vipassana) and the P3a event-related brain potential. Int J Psychophysiol. 2008 Sep 23).

Ze vergeleken de invloed van een bepaalde vorm van hersengolven bij mensen die heel ervaren met Vipasssana meditatie waren met die van minder ervarenen. De getrainde meditatoren waren tijdens de meditatie zo ontspannen, dat bepaalde geluiden op het niveau van de hersenen geen aanleiding gaven tot activiteit. [1] Maar als de mediterenden aan het wegdromen waren, was het effect van de meditatie niet zichtbaar op de hersengolven! Gewoon gaan zitten, de ogen sluiten en wat wegdromen is dus geen meditatie! Dat is nu op het niveau van de hersenen ook aangetoond.

Eerder bespraken we vergeliljkbare resultaten onder het kopje: waarom schrikt een zen-monnik niet.

De onderzoekers concludeerden:

The findings suggest that meditation state can decrease the amplitude of neurophysiologic processes that subserve attentional engagement elicited by unexpected and distracting stimuli.

Oftewel in een simpele vertaling: meditatie geeft een rust in de hersenen, en maakt schrikken van plotselinge geluiden stukken minder..

Sinds enige jaren is er steeds meer inzicht in de effecten van meditatie op de hersenactiviteit. Mediteren is niet meer iets zweverigs, want we kunnen tot op de neurofysiologische niveaus de effecten zichtbaar maken! [2] [3] [4] [5]

Referentie

[1] Cahn BR, Polich J. | Meditation (Vipassana) and the P3a event-related brain potential. | Int J Psychophysiol. | 2009 Apr;72(1):51-60. doi: 10.1016/j.ijpsycho.2008.03.013. Epub 2008 Sep 23.

[2] Pagnoni G, Cekic M, Guo Y. | "Thinking about not-thinking": neural correlates of conceptual processing during Zen meditation. | PLoS One. | 2008 Sep 3;3(9):e3083. doi: 10.1371/journal.pone.0003083.

[3] Shimomura T, Fujiki M, Akiyoshi J, Yoshida T, Tabata M, Kabasawa H, Kobayashi H. | Functional brain mapping during recitation of Buddhist scriptures and repetition of the Namu Amida Butsu: a study in experienced Japanese monks. | Turk Neurosurg. | 2008 Apr;18(2):134-41.

[4] Kozasa EH, Radvany J, Barreiros MA, Leite JR, Amaro E Jr. | Preliminary functional magnetic resonance imaging Stroop task results before and after a Zen meditation retreat. | Psychiatry Clin Neurosci. | 2008 Jun;62(3):366. doi: 10.1111/j.1440-1819.2008.01809.x.

[5] Lutz A, Brefczynski-Lewis J, Johnstone T, Davidson RJ. | Regulation of the neural circuitry of emotion by compassion meditation: effects of meditative expertise. | PLoS One. | 2008 Mar 26;3(3):e1897. doi: 10.1371/journal.pone.0001897.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.