Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Tegengif > Renckens in Trouw: NCRV is forum voor kwakzalvers

Renckens in Trouw: NCRV is forum voor kwakzalvers

Share |
Ook de Trouw luisterde vandaag (23 september 2008) wederom naar de voorzitter van de Vereniging tegen de kwakzalverij. Er werden door journaliste Maaike Bos vijf vragen aan Renckens gesteld. En ja hoor, hij kon weer op de bekende platvloerse wijze inschieten. Een aanvoerder van een fanatieke anti-club, die in dit millenium de woorden kanker-fascisme bezigde voor een psycho-oncologisch instituut, wordt helaas opnieuw uitgebreid geciteerd. Wanneer zien journalisten in Nederland eindelijk in dat aan deze woordvoerder van de VtdK geen ruim baan meer gegeven moet worden? 

De eerste vraag: Het programma heet niet voor niets ’Uitgedokterd?!’. Mensen waren uitbehandeld en zochten hun heil in het alternatieve circuit. Wat is daar mis mee?

Het antwoord bevatte de volgende zin:

"Een methode heet ’alternatief’ als het bewijs voor de werking niet is geleverd. Laat je die methode wel zo zien, dan gaan mensen denken dat die werkt. Je creëert valse hoop, het kost mensen geld en het kan gevaarlijk zijn.”  

Renckens leest klaarblijkelijk nooit vakliteratuur, want dan zou hij weten dat veel van de alternatieven wel een wetenschappelijke basis hebben, en dat veel van het reguliere handelen, volgens de KNMG zelfs minstens 70%, niet EBM is (evidence based medicine) en dus geen wetenschappelijke basis heeft. 

De volgende vraag: "De NCRV wil alleen laten zien wat er zoal gebeurt bij de alternatieven."

In het antwoord veroorlooft ‘dr’ Renckens zich tevens weer eens uit te halen naar de commentator van de serie, de voorzitter van IOCOB, waar hij stelde: "Want de commentator Jan Keppel Hesselink is acupuncturist, geen objectief wetenschapper." 

Dat Jan Keppel Hesselink een gepromoveerd arts en tevens hoogleraar moleculaire farmacologie is, en het grootste deel van zijn tijd werkt als adviseur en consulent voor wetenschapsvragen en daarbij analyses uitvoert ten behoeve van nieuwe vormen van therapie voor bijvoorbeeld de biotechnologie, weet de voorzitter van de Vtdk al jaren lang. Het staat bovendien uitgebreid op deze website, maar Renckens houdt ervan om, wanneer hem dit goed uitkomt, feiten te verdraaien en leugens te verspreiden. En dat komt hem altijd goed uit..

Het is dan ook schandelijk dat Renckens zelf de NCRV beticht van het scheppen van een forum voor leugenaars: "Maar de NCRV heeft die mensen met hun leugens een forum gegeven. Heel schadelijk.”    

Om dat te horen uit de mond van de voorzitter van de VtdK is wel heel bizar. Zo plaatste Renckens zelf enkele jaren geleden op het artsenforum care4cure de volgende aperte leugen: Keppel Hesselink is een zelf benoemde hoogleraar acupunctuur….Gelukkig zag de websiteredacteur snel in dat dit een aperte leugen was, en haalde die column er snel weer af. 

De volgende vraag was: "Dokters konden nog veel leren van het intensieve, persoonlijke arts-patiëntencontact in de serie, schreef een neuroloog in Medisch Contact."

Dat vond Renckens uiteraard niet. Maar dat wekt gezien zijn reputatie geen verbazing meer.

Daarna: "Het placebo-effect werkt toch ook?"

Nu was het antwoord in plaats van leugenachtig gewoon dom:

„Als je een patiënt eerder goed hebt geholpen en hij komt terug voor iets anders, dan werkt je handdruk al als placebo-effect, inderdaad. Maar dat komt doordat wij reguliere dokters echt werkzame medicijnen geven. Patiënten hebben terecht vertrouwen.”  

Renckens heeft alle literatuur over placebo-effecten aan zich voorbij laten gaan en heeft ook nooit kennis genomen van het werk van onze grote prof. dr. Josien Bensing, die de Spinoza prijs won. We citeren even uit de Wikepedia over haar werk:

Jozien Bensing behoort wereldwijd tot de toonaangevende onderzoekers op het gebied van de medische communicatie. Haar onderzoek naar de communicatie tussen hulpverleners en patiënten/cliënten is zowel maatschappelijk als praktisch van groot belang. Daarbij gaat ze er vanuit dat communicatie een vitaal onderdeel van de gezondheidszorg is, en niet alleen belangrijk voor het emotionele welzijn van de patiënt, maar ook voor diens genezing. Samen met collega’s en promovendi heeft Bensing ruim 16.000 video-opnames van spreekkamer-gesprekken gecodeerd en gearchiveerd.  

Een tip voor Renckens: neem eens kennis van dit werk van Bensing, en stel dan vast  dat het placebo effect NIET is toe te schrijven aan de inhoudsloze slogan ‘Wij Reguliere Dokters geven Echt Werkzame Medicijnen…. 

En Renckens sloot af met: "Ik geef de NCRV een goede kans op de kwakzalversprijs. Ze moet ophouden met die onzin. En als ze die alternatieven wil laten zien, laat ze er dan een normale dokter als commentator bij halen.”  

In deze slotopmerking van ‘dr’ Renckens ligt besloten dat hij de voorzitter van IOCOB een abnormale dokter vindt…Over een ernstige ondermijning van het vertrouwen in de medische stand gesproken.  

Wat een geestelijke armoede manifesteert zich op deze wijze weer in de Nederlandse kwaliteitskrant Trouw. Elke keer moet het publiek de oprispingen van Renckens  lezen, die kant noch wal raken, en waaruit geen enkele kennis en inzicht op het gebied van wetenschapsontwikkeling blijken. Laten we de VtdK daarom zien wat zij is: een agressief genootschap waarin uitsluitend achterhaalde opvattingen over totalitaire geneeskunde hoogtij vieren en waarvan de woordvoerders kortgeleden door een objectieve buitenstaander werden gekarakteriseerd als fanatici!

 

Gerelateerde artikelen

Berichten

  1. vera schreef:

    Hoe komt het nou dat journalisten nog steeds alles wat Renckens zegt voor zoete koek aannemen en in de krant zetten? Is er dan geen hoor en wederhoor in de Nederlandse media meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.