Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Ooracupunctuur beter dan autogene training bij reuma - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ooracupunctuur beter dan autogene training bij reuma

Ooracupunctuur beter dan autogene training bij reuma

Share |
Elektrische ooracupunctuur is beter dan autogene training bij reuma, aldus een onderzoek van een aantal anesthesisten van een pijnkliniek in Hannover, Duitsland. Een boeiende studie, vooral omdat het zeldzaam is dat bij het vergelijken van twee complementaire vormen van behandelen, er een duidelijk en meetbaar beter is. Meestal zijn  beide behandelingen even 'goed' of 'slecht', en is het door het ontbreken van een placebo arm moeilijk om die resultaten dan te begrijpen. Niet echter in deze studie. Electrostimulatie van ooracupunctuurpunten is meetbaar beter dan autogene training, zo bleek na een studie bij 44 patienten, die gerandomiseerd werden naar een van beide behandelingen.

De resultaten waren opzienbarend! Al na 2 weken was een positief effect van de acupunctuur merkbaar en na een maand was het verschil in pijn tussen beide groepen significant. Dat verschil bleef meetbaar en significant ook na 6 weken behandeling, en tevens na 3 maanden. Boeiend en indrukwekkend was verder dat ook de biologische indicatoren voor reuma, de bloedbezinking en het gehalte van TNF-alfa bij de electro-acupunctuur groep meetbaar en significant van elkaar verschilde. We citeren:

At the end of the treatment and at 3-month follow-up a clinically meaningful and statistically significant improvement (p < 0.05) could be observed in all outcome parameters and both groups. In contrast to the AT group, the onset of these effects in the EA group could already be observed after the 2nd treatment week.

In the 4th treatment week the EA group reported significantly less pain than the AT group (p = 0.040). After the end of treatment (7th week) the EA group assessed their outcome as significantly more improved than the AT group (p = 0.035).

The erythrocyte sedimentation rate in the EA group was significantly reduced (p = 0.010), and the serum concentration of tumor necrosis factor-alpha was significantly increased compared to the AT group (p = 0.020).[1]

Pijnstillende effecten van acupunctuur en elektroacupunctuur zijn eerder gevonden in kleine studies. [2] [3]. De meta-analyses zijn tot dusver niet erg optimistisch over de rol van acupunctuur bij reuma. [4] [5] Maar op het design van verschillende studies is ook kritiek gekomen vanuit complementaire hoek. [6]

Beoordeling 

Vandaar dat deze positieve studie naar de effecten van elektroacupunctuur op het oor versus autogene training zeer welkom is. Omdat acupunctuur in ieder geval veilig is in handen van ervaren acupuncturisten en er diverse positieve studies zijn op dit gebied, een oranje-groen stoplicht.

 

Referentie

[1] Bernateck M, Becker M, Schwake C, Hoy L, Passie T, Parlesak A, Fischer MJ, Fink M, Karst M. | Adjuvant auricular electroacupuncture and autogenic training in rheumatoid arthritis: a randomized controlled trial. Auricular acupuncture and autogenic training in rheumatoid arthritis. | Forsch Komplementmed. | 2008 Aug;15(4):187-93. doi: 10.1159/000141929. Epub 2008 Jul 29.

[2] Tam LS, Leung PC, Li TK, Zhang L, Li EK. | Acupuncture in the treatment of rheumatoid arthritis: a double-blind controlled pilot study. | BMC Complement Altern Med. | 2007 Nov 3;7:35.

[3] Lee H, Lee JY, Kim YJ, Kim S, Yin C, Khil JH, Kwon K, Choi SM, Lee H, Park HJ. | Acupuncture for symptom management of rheumatoid arthritis: a pilot study. | Clin Rheumatol. | 2008 May;27(5):641-5. doi: 10.1007/s10067-007-0819-3. Epub 2008 Jan 10.

[4] Wang C, de Pablo P, Chen X, Schmid C, McAlindon T. | Acupuncture for pain relief in patients with rheumatoid arthritis: a systematic review. | Arthritis Rheum. | 2008 Sep 15;59(9):1249-56. doi: 10.1002/art.24009.

[5] Lee MS, Shin BC, Ernst E. | Acupuncture for rheumatoid arthritis: a systematic review. | Rheumatology (Oxford). | 2008 Dec;47(12):1747-53. doi: 10.1093/rheumatology/ken330. Epub 2008 Aug 18.

[6] Hughes JG, Goldbart J, Fairhurst E, Knowles K. | Exploring acupuncturists' perceptions of treating patients with rheumatoid arthritis. | Complement Ther Med. | 2007 Jun;15(2):101-8. Epub 2006 Nov 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *