Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Angst en Depressie > Ook acupressuur werkt tegen angst bij kinderen

Ook acupressuur werkt tegen angst bij kinderen

Acupunctuur werkt duidelijk angstverminderend. Ook ooracupunctuur heeft dat effect. Enige jaren geleden bleek het angstverminderende effect van ooracupunctuur bij kinderen die een operatie ondergingen. Nu heeft een groep Amerikaanse anesthesisten aangetoond dat acupressuur tussen de wenkbrauwen een duidelijk meetbaar effect heeft, terwijl een acupressuurpunt boven de wenkbrauw, een plaats waar geen acupunctuurpunt is, geen effect heeft.

De onderzoekers vonden het effect in een gecontroleerde studie met 52 kinderen tussen 8 jaar en 17 jaar. Na 30 minuten was de angst in de groep met de echte acupressuur minder geworden, en de angst in de groep met de nep accupressuur groter! Duidelijker kan het niet. [1]

De anesthesisten gaven aan dat ze de ethische plicht voelden om ook niet westerse vormen van behandelen te onderzoeken, en deze niet bij voorbaat, zoals we hier in Nederland lijken te doen, uit te sluiten:

“As anesthesiologists, we need to look at all therapeutic opportunities to make the surgical process less stressful for all patients,” Kain said. “We can’t assume that Western medical approaches are the only viable ones, and we have an obligation to look at integrative treatments like acupressure as a way to improve the surgery experience.”

Eerder bleek dat dit punt tussen de ogen ook neurofysiologische en andere meetbare effecten had! [2] [3] [4]

Referentie

[1] Wang SM, Escalera S, Lin EC, Maranets I, Kain ZN. | Extra-1 acupressure for children undergoing anesthesia. | Anesth Analg. | 2008 Sep;107(3):811-6. doi: 10.1213/ane.0b013e3181804441.

[2] Fassoulaki A, Paraskeva A, Patris K, Pourgiezi T, Kostopanagiotou G. | Pressure applied on the extra 1 acupuncture point reduces bispectral index values and stress in volunteers. | Anesth Analg. | 2003 Mar;96(3):885-90, table of contents.

[3] Dullenkopf A, Schmitz A, Lamesic G, Weiss M, Lang A. | The influence of acupressure on the monitoring of acoustic evoked potentials in unsedated adult volunteers. | Anesth Analg. | 2004 Oct;99(4):1147-51, table of contents.

[4] Paraskeva A, Melemeni A, Petropoulos G, Siafaka I, Fassoulaki A. | Needling of the extra 1 point decreases BIS values and preoperative anxiety. | Am J Chin Med. | 2004;32(5):789-94.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.