Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Methode Macedonië bij Sudeck - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Methode Macedonië bij Sudeck

Methode Macedonië bij Sudeck

Share |

In Macedonië woont mevrouw Shinka, die de zogenoemde Macedonië therapie geeft bij patienten met Sudeck. Ze zoekt in het aangedane ledemaat de pijnlijke knelpunten en mobiliseert het ledemaat daar, terwijl ze daarbij door alle pijngrenzen heengaat. Ze "knakt" als het ware het probleem eruit, wat dus zeer pijnlijk is. Er zijn meerdere gevallen in Nederland bekend waar een bezoek aan mevrouw Shinka genoeg was om de dsystrofie te genezen. In 2002 ging een medische delegatie naar Macedonië om haar behandeling te onderzoeken. In Medisch Contact van 12 maart 2004 werd daarvan melding gedaan.

Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij van 22 mei 2004 verweet haar voorzitter Renckens echter de redactie van MC dat zij met de publicatie van dit verhaal  ‘door de pijngrens is gegaan’ en voegde daaraan toe dat MC ‘bij het bespotten van de kwakzalverij een methode moet vinden die minder ten koste gaat van goedbedoelende maar wat al te naieve personen’ waarmee ondermeer de (hierna nog te noemen) revalidatie-arts Van Gijn werd bedoeld. Ondanks deze geheel voorbarige opstelling van de Vereniging is er momenteel in Nederland een aantal ziekenhuizen dat deze methode sindsdien heeft ingevoerd en onderzoekt.

Een voorbeeld. Revalidatieartsen van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen meldden een doorbraak bereikt bij de behandeling van patiënten met posttraumatische dystrofie (PD) met deze methode. Patiënten die door de ziekte in een rolstoel terechtkwamen konden na de behandeling weer lopen."Het resultaat is verbluffend", reageerde revalidatiearts Jan C. van Gijn. "Patiënten voor wie we vroeger niets meer konden doen, kunnen we nu vaak weer volledig genezen."

Medisch Contact 

In 2005 stond in Medisch Contact het volgende over de ervaringen in Nederland met de methode:

Patiënten met CRPS blijken in de praktijk als groep hoog te scoren op een vragenlijst voor aan pijn gerelateerde angst (kinesiofobie). In Maastricht bestaat sinds enkele jaren ervaring met de bestrijding van bewegingsvrees bij pijnsyndromen door middel van een methode uit de gedragstherapie: ‘graded exposure in vivo’.

Deze nog experimentele methode wordt sinds enige tijd ook met succes toegepast bij de behandeling van CRPS. De ‘Macedonische methode’ lijkt psychologisch gezien op ‘flooding’, een andere effectieve methode uit de gedragstherapie voor de behandeling van fobieën. Momenteel wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om de effectiviteit en het indicatiegebied van exposuretherapie aan te tonen.

Na een bezoek aan collega Van Gijn in Hoogeveen is er voldoende aanleiding om wetenschappelijk onderzoek naar de Macedonische methode te rechtvaardigen. 

Methode breidt zich uit 

Ook in Nijmegen gebruiken ze in het academische ziekenhuis deze techniek, die ze PEPT noemen, Pain Exposure Physical Therapy. We citeren:

Sinds enkele jaren doen ze het in Nijmegen anders. ,,Het roer is om,’’ zegt revalidatiearts Henk van der Meent, vaste deelnemer aan het multidisciplinaire spreekuur. ,,Medicatie was niet erg succesvol. Pijnstillers helpen vaak maar tijdelijk en al die hulpmiddelen leiden vaak tot blijvende invaliditeit.’’

Het zenuwstelsel is in de war: die veronderstelling ligt volgens Frölke aan de nieuwe behandeling ten grondslag. ,,Het weefsel is vaak hersteld of de breuk is al genezen, maar toch geeft het zenuwstelsel nog alarmsignalen af. Hoe dat komt weten we niet, maar we zien hier dat als mensen gewoon weer leren omgaan met de pijnlijke lichaamsdelen, de functie behoorlijk kan herstellen en uiteindelijk ook de pijn afneemt.’’ Hij verwacht veel van de aanpak. ,,Bij kinderen met CRPS heeft deze behandeling tot verbazing van velen al aantoonbaar succes opgeleverd.’’

Slechts een kwart van de naar de polikliniek doorverwezen patiënten blijkt echt CRPS te hebben. Dat komt omdat de diagnose tegenwoordig beter is te stellen. Frölke: ,,Vroeger werd de diagnose vaak uit verlegenheid gesteld omdat de artsen niet wisten wat het anders moest zijn. Dat heeft in het verkleden veel geleid tot foutieve diagnoses en stigmatisering.’’ Sommige patiënten, bij wie er een duidelijke oorzaak is van de pijn, worden onvoldoende behandeld uit angst voor het verergeren van de dystrofie.

In Nijmegen wordt eerst het onderliggende probleem aangepakt voordat de patiënt wordt behandeld voor CRPS. Vaak is daarna óók de dystrofie verdwenen, aldus de specialisten.

Maar om te pijn te overwinnen, moeten de patiënten wel vol het gevecht met die pijn aangaan, zegt fysiotherapeut Frank Klomp. ,,We maken gebruik van PEPT, oftewel Pain Exposure Physical Therapy. Heel pijnlijk. De patiënten moeten iedere dag, ook thuis, goed hun oefeningen doen. Het succes van de behandeling staat en valt bij gemotiveerde deelnemers.’’  

Nog Niet Regulier

In de Richtlijn 2007  ‘Complex regionaal pijnsyndroom type I’  van de hand van R.S.G.M.Perez, P.E.Zollinger, P.U.Dijkstra, I.L.Thomassen-Hilgersom, W.W.A.Zuurmond, C.J.G.M.Rosenbrand en J.H.B.Geertzen, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskundde, 2007 28 juli;151(30), stond de methode in het geheel niet vermeld.

In dat overzicht stonden de reguliere methoden vermeld, alsmede fysiotherapie. Daar werd over opgemerkt:

Fysiotherapie kan in een vroeg stadium van de klacht gunstige effecten op het herstel van stoornissen en functies bij patiënten met CRPS-I bewerkstelligen.17 Er zijn aanwijzingen dat fysiotherapie ook zinvol is bij langer bestaand CRPS-I. Het is aan te bevelen om fysiotherapeutische behandeling, waarbij functioneel herstel centraal staat, in een zo vroeg mogelijke fase van CRPS-I te starten. De specifieke inhoud van deze behandeling staat in de richtlijntekst (www.cbo.nl). Transcutane elektrische zenuwstimulatie kan zonder risico als aanvullende therapie bij CRPS-I-patiënten worden toegepast zolang zij er baat bij hebben.   

Er zijn ruim 1000 studies gevonden waarbij vormen van fysiotherapie geevalueerd zijn op werkzaamheid bij het complexe regionale pijnsyndroom, waarbij anno 2008 er alleen een variant echt werkzaam was: te weten de graded motor imagery. Er is dus nog geen studie bekend waar de methode Macedonie getoetst is. [1] [2]

Beoordeling 

Inmiddels zijn er meer centra, die alle vrij positieve ervaringen opgebouwd hebben, en deze methode is in de handen van gespecialiseerde fysiotherapeuten veilig en bij een deel van de patienten werkzaam. Maar er is geen enkele positieve studie bekend. Vandaar een oranje licht.

 

Bron 

Macedonië in de polder: ook hier kunnen pijnpatiënten ‘wonderbaarlijk’ genezen. Door: Ruijgrok, J.M. Jong, J.R. de. In:Medisch Contact (jaargang 60) 28 januari 2005: 160-162 

Richtlijn 2007  ‘Complex regionaal pijnsyndroom type I’  van de hand van R.S.G.M.Perez, P.E.Zollinger, P.U.Dijkstra, I.L.Thomassen-Hilgersom, W.W.A.Zuurmond, C.J.G.M.Rosenbrand en J.H.B.Geertzen, gepubliceerd in het Ned Tijdschrift voor Geneeskde, 2007 28 juli;151(30) 

Referentie

[1] Daly AE1, Bialocerkowski AE. | Does evidence support physiotherapy management of adult Complex Regional Pain Syndrome Type One? A systematic review. | Eur J Pain. | 2009 Apr;13(4):339-53. doi: 10.1016/j.ejpain.2008.05.003. Epub 2008 Jul 10.

[2] McCabe CS1, Haigh RC, Blake DR. | Mirror visual feedback for the treatment of complex regional pain syndrome (type 1). | Curr Pain Headache Rep. | 2008 Apr;12(2):103-7.

Berichten

 1. Manke Robbie schreef:

  heeft helaas niet bij mij gewerkt, het is hierdoor zelfs slechter met me.
  In Lelystad (ziekenhuis) heeft men getracht mij via deze methode te behandelen…….
  Was ik er maar nooit mee gestart.
  Helaas, zo is er niet altijd een suc6 met deze methode….

  wilde ik gewoon even kwijt, omdat ik deze berichten eigenlijk nooit lees.

  Rob

  1. Patrick schreef:

   Dat komt omdat het proberen na te doen van iets wat werkt niet altijd de uitkomst is. Ook in de medische wereld zijn er te veel mensen die zeggen dat ze iets kunnen maar in feite gewoon maar aan kwakkelen

 2. marian schreef:

  Ik wil graag weten hoe het nu op dit moment is gesteld met de macedonische behandelmethode.
  Is dit nog steeds een alternatieve geneeswijze?
  Dit wordt gegeven in het academisch ziekenhuis maastricht.
  Is het daardoor aan te merken als een reguliere behandelmethode?

 3. petra schreef:

  hallo heb zelf sudeck in hand en schouder (van het jaar 2000)sta er alleen voor met drie kinderen ik doe dagelijks zelf men huishouden en geloof me met de nodige pijn want ik wil niet afhangkelijk zijn van andere dus ik denk dat ik dagelijks door de pijngrens ga en tot hier toe geneest het nog steeds niet

 4. tens@fit België Antwerpen schreef:

  Beste lezers van IOCOB, het syndroom van sudeck is op dit ogenblik een medisch probleem, dat meestal optreed na een breuk en ook door iets te lang in het gips te hebben gezeten. Vorig jaar heb ik een Chinese therapie ontdekt die dit na enkele behandelingen hersteld. Het is niet alleen een zenuwstoornis maar ook een storing van de bloedvaten, die er toe kunnen leiden dat getroffen gewrichten zelfs verschrompelen, waardoor je met een onherstelbaar letsel opgezadeld zit. Ik heb het reeds bij 2 personen met succes toegepast. Heb je het syndroom van sudeck, dan wil ik U met raad en daad bijstaan en ben je binnen een paar weken genezen. info: tensafit@telenet.be

  1. Hilde schreef:

   Hoe werkt die Chinese therapie dan?

   1. John Rugge schreef:

    Met acupunctuur en creme en zalf combinatie, met zachte laser er bij op de gevoelige plekken, kom je een heel eind met de behandeling; ooracupunctuur op het vegetatief zenuwstelsel en de oorcorrespondentiepunten, ook de lever- en spierpunten worden behandeld; dit moet wel beginnen in een vroeg stadium, het liefst nog in de acute fase…..

 5. Eliza schreef:

  De Macedonische methode is er voor patienten met CRPS type 1, dus niet voor patienten met CRPS type 2.
  Voorst heb ik de indruk dat de pept therapie een afgeleide is van de therapie die mevrouw Shinka hanteert.
  In Nederland is men te bang om patienten pijn te doen en men zal dus geen harde manupilaties gebruiken.
  Ook vraag ik me af waarom men geen onderzoek doet naar de vraag of men niet beter vanuit het ruggenmerg kan werken dan de afzonderlijke ledematen te behandelen.

 6. chahr schreef:

  Is het waar dat iemand met een “traumatische” jeugd niet in aanmerking kan óf mag komen i.v.m.dat de Pept therapie meer (geestelijk) schaadt dan baat? Dacht namelijk dat crps niet geestelijk was zie http://www.pmc.nl. kan iemand mij hierover meer berichten want volgens mijn revalidatie arts wel in mijn opinion namelijk niet (als de trauma ongeacht wat natuurlijk allang verwerkt is)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *