Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Medicatie bij schizofrenie niet EBM!

Medicatie bij schizofrenie niet EBM!

We kennen de discussie: regulier is bewezen en alternatief niet. Nou, we wisten al dat dat natuurlijk niet klopte. Maar nu weer een bommetje onder de fundamenten. Het grootste deel van de medicijnen die voorgeschreven worden aan schizofrene patienten is niet bewezen werkzaam. 

Deze schokkende bevinding is te vinden in het toptijdschrift PLOS. De auteurs stellen na een groot onderzoek dat in het merendeel van de gevallen middelen voorgeschreven worden, die niet op dat gebied onderzocht zijn naar hun werkzaamheid en veiligheid:

In summary, there is a predominance of off-label prescription use in the treatment of seriously ill patients with schizophrenia in the community. It appears that the real world pharmacotherapy of schizophrenia has developed its own established practice that may have outstripped current data support. 

De laatste zin daarvan is ook boeiend.

PLOS is een soort kritisch tijdschrift waarin auteurs een stapje verder durven te gaan dan in de normale tijdschriften. Ze zeggen nu:

"Het blijkt zo te zijn dat de moderne traditie van medicijnen voorschrijven aan schizofrenen aan de bewijzen voorbij gaat…de praktijk trekt zich van de bewijzen weinig aan…" 

Bron:  Pickar D, Vinik J, Bartko JJ (2008) Pharmacotherapy of Schizophrenic Patients: Preponderance of Off-Label Drug Use. PLoS ONE 3(9): e3150. doi:10.1371/journal.pone.0003150

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.