Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > AIDS en HIV > Lentinan bij AIDS

Lentinan bij AIDS

Beta-glucanen zijn stoffen die mogelijk een bijdrage kunnen leveren bij de behandeling van AIDS. Er zijn enkele glycanen afkomstig van paddestoelen, zoals de glucanen lentinan en schizophyllan die per injectie toegediend kunnen worden, m.n. bij kanker en het lijkt dat die stoffen de overlevingstijd positief beinvloeden. Lentinus edodes, oftewel de Shitake paddestoel is een bekende bron van deze anti-kanker stoffen, die ook onderzocht zijn bij AIDS.

Lentinan 1 tot 2 mg een of twee maal per week, gedurende een jaar had meetbare effecten bij patienten met voortgeschreden kanker, Schizophyllan in een dosis van 20 tot 40 mg hielp ook bij de overlevingstijd. [1]

Uit recent onderzoek bleek lentinan een ondersteunende werking te hebben bij leverkanker. [2]

Er zijn diverse boeiende paddestoelen die glucanen produceren, zoals ook de Maitake paddestoel. [3]

Lentinan bleek ook bij AIDS patienten een therapeutisch effect te hebben. [4] Die studie was wel oud, maar de effecten op de immuunparameters waren duidelijk meetbaar. [5]

Beoordeling

Het definitieve bewijs is nog afwezig, de studies zijn relatief klein en veelal van Japanse bodem, vandaar een oranje stoplicht. Er is maar een klinische studie uitgevoerd op AIDS gebied.

Referentie

[1] Okamura K, Suzuki M, Chihara T, Fujiwara A, Fukuda T, Goto S, Ichinohe K, Jimi S, Kasamatsu T, Kawai N, et al. | Clinical evaluation of schizophyllan combined with irradiation in patients with cervical cancer. A randomized controlled study. | Cancer. | 1986 Aug 15;58(4):865-72.

[2] Yang P, Liang M, Zhang Y, Shen B. | Clinical application of a combination therapy of lentinan, multi-electrode RFA and TACE in HCC. | Adv Ther. | 2008 Aug;25(8):787-94. doi: 10.1007/s12325-008-0079-x.

[3] Kidd PM. | The use of mushroom glucans and proteoglycans in cancer treatment. | Altern Med Rev. | 2000 Feb;5(1):4-27.

[4] Gordon M, Bihari B, Goosby E, Gorter R, Greco M, Guralnik M, Mimura T, Rudinicki V, Wong R, Kaneko Y. | A placebo-controlled trial of the immune modulator, lentinan, in HIV-positive patients: a phase I/II trial. | J Med. | 1998;29(5-6):305-30.

[5] Wierzbicki A, Kiszka I, Kaneko H, Kmieciak D, Wasik TJ, Gzyl J, Kaneko Y, Kozbor D. | Immunization strategies to augment oral vaccination with DNA and viral vectors expressing HIV envelope glycoprotein. | Vaccine. | 2002 Jan 31;20(9-10):1295-307.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.