Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Gamma linoleenzuur bij suikerziekte

Gamma linoleenzuur bij suikerziekte

Gamma-linoleenzuur of GLA (cis,cis,cis-octadeca-6,9,12-trienoic zuur) is een onverzadigd n-6 vetzuur dat in het lichaam uit linolzuur wordt gemaakt. GLA is onder meer in teunisbloemolie te vinden. In zonnebloemolie, sesamolie, saffloerolie, sojaolie, druivenpitolie en maisolie zit deze olie ook maar in een lage concentratie. Er zijn aanwijzingen in de wat oudere literatuur dat GLA kan helpen bij patienten die last hebben van diabetische neuropathie. Goede en grote studies zijn er niet gedaan. Maar in de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er wel kleinere studies uitgevoerd.

Een dosis van 480 mg/dag bleek in een dubbelblinde studie met meer dan 100 patienten effect te hebben. De effecten waren gemeten na 1 jaar.[1] Vergelijkbare resultaten werden ook in andere studies gemeld. [2] 

Een overzichtsartikel uit 1997 meldde:

Administration of GLA corrects the impaired nerve function in animal models of diabetes. Two multicenter, randomized, placebo-controlled trials in humans with diabetic neuropathy have shown significant benefits of GLA as compared with placebo in neurophysiological parameters, thermal thresholds, and clinical sensory evaluations. Further work is needed to define the place of this therapeutic approach and its interactions with other treatment modalities. [3]

Een van de verklaringen dat neuropathie optreedt bij diabetes is de verminderde zuurstoftoevoer, waardoor schade aan de zenuwen. De bouwstoffen die voor het herstel nodig zijn, zoals gamma-linoleenzuur, komen vaak in verlaagde concentraties voor.[4]

Niemand heeft sinds 2000 meer geld geinvesteerd in dit onderwerp, en we verwachten geen nieuwe studies. Aangezien de bijwerkingen van deze stof vermoedelijk te verwaarlozen zijn, is het geven van GLA aan patienten met diabetische neuropathie vermoedelijk zinvol. Een oranje-groen stoplicht. 

Referentie

[1] Keen H, Payan J, Allawi J, Walker J, Jamal GA, Weir AI, Henderson LM, Bissessar EA, Watkins PJ, Sampson M, et al. | Treatment of diabetic neuropathy with gamma-linolenic acid. The gamma-Linolenic Acid Multicenter Trial Group. | Diabetes Care. | 1993 Jan;16(1):8-15.

[2] Jamal GA, Carmichael H. | The effect of gamma-linolenic acid on human diabetic peripheral neuropathy: a double-blind placebo-controlled trial. | Diabet Med. | 1990 May;7(4):319-23.

[3] Horrobin DF. | Essential fatty acids in the management of impaired nerve function in diabetes. | Diabetes. | 1997 Sep;46 Suppl 2:S90-3.

[4] Jamal GA. | The use of gamma linolenic acid in the prevention and treatment of diabetic neuropathy. | Diabet Med. | 1994 Mar;11(2):145-9.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.