Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Externe Qigong bij artrose

Externe Qigong bij artrose

Onderzoekers van een serieus Amerikaans instituut, de UMDNJ-Robert Wood Johnson Medical School, Piscataway, in de staat New York, publiceerden eind augustus 2008 in het toonaangevende tijdschrift Clinical Rheumatology de resultaten van een opzienbarende studie. Het ging om externe Qigong, een bijzondere vorm van Qigong, de oude Chinese wijze van het sturen van de levenskracht, de Qi. Een Qigong master behandelde een grote groep patienten en een namaak heler, die net deed alsof, was de controle behandelaar. De studie was gerandomiseerd en geblindeerd. De Qigong master had duidelijk meetbaar betere effecten op de klachten van artrose dan de namaak heler.

De effecten op pijn waren significant:

Patients treated by healer 2 reported greater reduction in pain (mean improvement -25.7 +/- 6.6 vs. -13.1 +/- 3.0; p < 0.01) and more improvement in functionality (-28.1 +/- 9.7 vs. -13.2 +/- 3.4; p < 0.01) than those in sham control.

Er werden twee Qigong therapeuten onderzocht ten opzichte van een namaak heler. De ene heler, een oude Taoistische Qigongmaster, had duidelijk de beste effecten. [1]

Er zijn wel eerder studies gedaan naar de effecten van externe Qigong, maar die werden nooit in reguliere tijschriften gepubliceerd. Deze studie is de eerste! [2]

Beoordeling

Externe Qigong is in ieder geval veilig. Dit is de eerste studie die positief is, maar tevens geeft de studie aan dat er grote verschillen in  kwaliteit zijn tussen externe Qigongmeesters. Er kan dus gemakkelijk ook oplichterij plaatsvinden. Vandaar een oranje stoplicht.

Referentie

[1] Chen KW, Perlman A, Liao JG, Lam A, Staller J, Sigal LH. | Effects of external qigong therapy on osteoarthritis of the knee. A randomized controlled trial. | Clin Rheumatol. | 2008 Dec;27(12):1497-505. doi: 10.1007/s10067-008-0955-4. Epub 2008 Jul 25.

[2] Chen KW, Hassett AL, Hou F, Staller J, Lichtbroun AS. | A pilot study of external qigong therapy for patients with fibromyalgia. | J Altern Complement Med. | 2006 Nov;12(9):851-6.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.