Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > TV programma Uitgedokterd > De horizon en Stichting de Zackzalverij

De horizon en Stichting de Zackzalverij

Share |

Een onzer bezoekers schreef een humoristische parabel geinspireerd door de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die we u niet willen onthouden en hier als separaat artikel publiceren. De titel is:

Horizonkijken, de wortels en de Stichting der Zackzalverij

Voor hen die weten dat de wereld achter de horizon niet ophoudt te bestaan, is het juist begrijpelijk dat mensen zoals dr. Renckens en de zijnen, die keer op keer laten zien dat zij uitsluitend tot de horizon kunnen kijken, uitspraken doen die met name gericht lijken te zijn op compliment-vissen van ‘gelijken’ en op mensen die überhaupt weinig naar de horizon uitzien. Het ‘wij’ en de ‘zwakkeren’ dienen immers beschermd te worden. En de rest is gewoon gek…

Uitspraken zoals: ‘homeopathie of alternatieve geneeswijzen kúnnen niet werken’ zeggen in werkelijkheid: ‘homeopathie of alternatieve geneeswijzen mógen niet werken’, want als de geduldige waarheid dat er inderdaad leven na de horizon is gaat doordringen, is dat voor het in-the-box-ego zó schokkend dat ontkennings,- onderhandelings- en boos-wordt-principes uit de rouwverwerking nog de enige manieren zijn om niet in een persoonlijke crisis terecht te komen. Voor de VtdK zou dat regelrecht een collectieve crisis inhouden.Is dat nu zo erg?Dat valt wel mee, want wanneer we terug gaan in de tijd gaan we begrijpen hoe het een en ander in elkaar steekt, en kunnen we begrip krijgen voor de VtdK mentaliteit.Het schijnt dat de oorsprong van de Vereniging tegen de Kwakzalverij in de oude vergeten occulte club ‘Stichting der Zackzalverij’ ligt. Dit is een genootschap dat lange tijd geleden door zogenaamde verlichtingsgeleerden werd opgericht en in haar bestaan een geheime zalf heeft ontwikkeld die evolutie kan tegenhouden – het schijnt dat Darwin zelf aan de bron van deze ontwikkeling stond. Hij zag dat de natuur werkte volgens ‘survival of the fittest’ principes en had genoeg zelfkennis om te zien dat hij en zijn collega’s nu niet bepaald fit waren – de mannen van invloed doken in de alchemie en een zalf volgde…Deze zalf diende op het scrotum te worden aangebracht en had een dekkingsbereik van zes dagen. In die tijd dringt niets door dat enige verruiming teweeg kan brengen in zowel fysieke als mentale aspecten, want de natuur werkt volgens functie-vorm principes en voor je het weet ‘lig je er uit’. Slechts wanneer er uit één, maar dan ook werkelijk uit één methode blijkt dat de verandering geen negatieve gevolgen heeft voor een lid of het voortbestaan van de Stichting der Zackzalverij zelf, mag de evolutiesprong acceptabel worden verklaard… Enige nadelen die zo’n evolutiesprong meebrengt, dienen op de koop toe te worden genomen want de eigen veiligheid en voortbestaan heeft de hoogste prioriteit.Anno 2008 is men de SdZ weer vergeten maar de formule schijnt in de kluis van de VtdK te liggen. Inmiddels zijn de kruiden vervangen door synthetische middelen. Zodoende heeft het zalfje wel enkele bijwerkingen erbij gekregen. Het gebruik zorgt voor een snelle carrière in academische kringen maar het schijnt dat je er knorrig, bozig en snel grijs van wordt en ongestoord beledigende uitspraken kunt gaan doen, met name in geschreven materiaal.Tja… Uiteraard is dit een fabeltje, maar dat wist de voorbij-de-horizon-kijker al lang natuurlijk. Maar hoe kunnen we de oogkleppencultuur van de VtdK anders verklaren als onderbouwde argumenten, wetenschappelijke aanwijzingen en bewijzen, ervaringsdeskundigheid, patiënttevredenheidsonderzoeken, kosten-baten analyses van alternatieve en complementaire geneeswijzen alle pleiten voor een serieuze overweging de overstap te maken naar integrale geneeskunde in plaats van het versterken van de gevestigde onderdrukkingsgeneeskunde (gesponsord door de farmaceut – gestimuleerd door WO I en WO II waarbij de arbeider en soldaat zo snel mogelijk weer op de been moesten kunnen zijn) niet tot de werkelijkheid van de Dames en Heren van de VtdK doordringen?Weet u het?

Misschien toch een zalf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *