Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Kosteneffectief > Acupunctuur verlaagt kosten in gezondheidszorg

Acupunctuur verlaagt kosten in gezondheidszorg

Share |
Wat voor effect heeft het gebruik van complementaire therapieen op de kosten in de gezondheidszorg? Een belangrijke vraag. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat het gebruik van acupunctuur kostenbesparend werkt in de gezondheidszorg.

Uit een database van een verzekeringsmaatschappij in de USA zijn data verzameld over patienten die gebruik maken van acupunctuur en degenen die alleen reguliere geneeskunde gebruiken. Patienten die acupunctuur gebruiken maken duidelijk minder gebruik van o.a. de eerste lijns gezondheidszorg, chirurgie, en medicatie voor de maag en darmen. [1] Dit  gegeven is dus ook zeer belangrijk is voor (Nederlandse) politici: blijft onze fiscale regelgeving zodanig bewaken dat het waarborgt dat patienten gebruik kunnen blijven maken van acupunctuur, het zorgt voor besparingen in de nationale gezondheidszorg!

Verder zijn mensen die complementaire therapieen gebruiken zeer tevreden en de kosten voor de verzekeringsmaatschappijen vallen erg mee.[2][3]

Referentie

[1] Bonafede M, Dick A, Noyes K, Klein JD, Brown T. | The effect of acupuncture utilization on healthcare utilization. | Med Care. | 2008 Jan;46(1):41-8.

[2] Stewart D, Weeks J, Bent S. | Utilization, patient satisfaction, and cost implications of acupuncture, massage, and naturopathic medicine offered as covered health benefits: a comparison of two delivery models. | Altern Ther Health Med. | 2001 Jul-Aug;7(4):66-70.

[3] Lafferty WE, Tyree PT, Bellas AS, Watts CA, Lind BK, Sherman KJ, Cherkin DC, Grembowski DE. | Insurance coverage and subsequent utilization of complementary and alternative medicine providers. | Am J Manag Care. | 2006 Jul;12(7):397-404.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *