Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Kosteneffectief > Acupunctuur is kosteneffectief

Acupunctuur is kosteneffectief

Share |
In een aantal studies naar acupunctuur is gebleken dat deze methode kosteneffectief is. Dus acupunctuur is een goede aanvulling binnen de reguliere gezondheidszorg.

In 2005 is er een review geschreven over de kosteneffectiviteit van complementaire behandelwijzen. Van de 56 gevonden studies voldeden 14 studies aan de inclusiecriteria. De uiteindlijke conclusie was dat bepaalde vormen van complementaire therapieen kosteneffectief zijn.[1]

Acupunctuur is kosteneffectief bij hoofdpijn

Een Duitse studie, gepubliceerd in 2008, laat zien dat acupunctuur kosteneffectief is bij patienten met hoofdpijn. In totaal deden 3182 patienten mee die verdeeld werden over 2 groepen: een groep met alleen standaardbehandeling (controle) en een groep met naast de standaardtherapie ook acupunctuur. 

Na drie maanden werden de patienten in beide groepen geevalueerd op het effect van de therapie en de kosten. Het bleek dat de acupunctuurgroep meer kosten maakte, echter ook minder hoofdpijn had. De acupunctuurgroep bleek kosteneffectief te zijn.[2]

Bij patienten met chronische dagelijkse hoofdpijn is een onderzoek gedaan naar de meerwaarde van acupunctuur naast medicatie. Een groep van 74 patienten werd verdeeld over 2 groepen: medicatiegroep en medicatie + acupunctuurgroep. Het resultaat was dat de medicatiegroep geen significante verlichting ondervond. De groep waarbij acupunctuur aan de medicatie werd toegevoegd ondervond wel duidelijke verlichting. Na 6 weken hadden de patienten die ook behandeld waren met acupunctuur 3,7 maal meer kans op verlichting in de pijn. De Numbers Needed to Treat (NNT) was 2.[3] Dit betekent dat er 2 patienten behandeld moeten worden met acupunctuur om 1 patient verlichting te laten krijgen.

Dat is een bijzonder effect, want pijnstillers zoals aspirine hebben een NNT van 4 bij het inzetten ervan bij acute pijn! We citeren even een toonaangevende bron hierover, de Bandolier groep:

NNTs of 2 to 5 are indicative of high efficacy, as with analgesics in acute pain.

Acupunctuur kosteneffectief bij lage rugpijn

Onderzoekers van de Universteit van Sheffield bekeken de effectiviteit van acupunctuur bij lage rugpijn in een groep van ruim 200 patienten. De helft kreeg een driemaands behandelingstraject met acupunctuur en de andere helft kreeg een gewone behandeling van de huisarts. Na een jaar en zelfs na 2 jaar was de groep patienten die behandeld was met acupunctuur tevredener met de resultaten. Acupunctuur blijkt kosteneffectief te zijn, aangezien voor een klein bedrag de symptomen duidelijk verminderden.[4]


 

Ondersteuning van acupunctuur uit VS

In het presitigeuze NCCAM (overheid in VS die zich bezig houdt met onderzoek van alternatieve geneeskunde) van april 2008 werden de resultaten van acupunctuur studies die in de VS gesponsored waren samengevat met de opmerking:

Some clinical trials that found no difference between acupuncture and a placebo control (i.e., a "sham" procedure designed to look like acupuncture but not to deliver treatment effects) nevertheless found more benefit in acupuncture than in conventional drug treatment. 

Referentie

[1] Herman PM, Craig BM, Caspi O. | Is complementary and alternative medicine (CAM) cost-effective? A systematic review. | BMC Complement Altern Med. | 2005 Jun 2,5:11.

[2] Witt CM, Reinhold T, Jena S, Brinkhaus B, Willich SN. | Cost-effectiveness of acupuncture treatment in patients with headache. | Cephalalgia. | 2008 Apr;28(4):334-45. doi: 10.1111/j.1468-2982.2007.01504.x.

[3] Coeytaux RR, Kaufman JS, Kaptchuk TJ, Chen W, Miller WC, Callahan LF, Mann JD. | A randomized, controlled trial of acupuncture for chronic daily headache. | Headache. | 2005 Oct;45(9):1113-23.

[4] Ratcliffe J, Thomas KJ, MacPherson H, Brazier J. | A randomised controlled trial of acupuncture care for persistent low back pain: cost effectiveness analysis. | BMJ. | 2006 Sep 23;333(7569):626. Epub 2006 Sep 15.

Berichten

 1. Eduard schreef:

  Dank voor besprekingen op uw site!
  De huidige wereld-crises lijkt me groten-deels ’n ‘gevalletje’van consumtie-dementie;
  men(s) onderschat de invloeden van ‘voeding’
  en komt zichzelf tegen a.g.v. een corrupte
  maatschappij door gecorrumpeerde (op)voeding,
  die nog steeds straffeloos gepromoot wordt.
  Alles is voeding: ook audiovisueeltactueel en…(senti)mentaal. Voed je voeding goed! In
  dit jaar van de bodem laat de docu. boeren-bodem zien hoe het beter kan, natuurlijk…natuurlijk(er)met meer… opbrengst bovendien. Desalniettemin: angst bij de gevestigde belangen. En wie neemt ‘Dr’
  Renckens nog serieus,zo’n schadeveroorzaker?
  Wat eten ‘onze’ politici dat hen zo verdeeld?
  Het is tamas-voedsel, gezien vanuit Ayurveda
  kan men dat eenvoudig diagnosticeren: troep
  uit de supermarkten in allerlei vorm verkocht
  Eenheid is de Werkelijkheid. Wie xtc, paddos of ayahuasca kent, weet hoe ze harTmoniseren
  maar middelen blijven tijdelijk en worden niet zelden misbruikt (chemi-cannabisteelt)
  Google: John Evans, giant veggies op Youtube
  en http://www.relf.com/sonic_bloom.html alsmede http://www.terugnaar432hz.nl Mens is ’n instrumens!

  Middelloos! is er nog http://www.vrolijkverlicht.nl

  Goede continuering voor uw project(en) en wel
  licht: verenigt u (Dr. Schuitemaker, Dr. Henk de Valk!, Dr. Kris Verburg cq. Medisch Dossier etc.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.