Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Fibromyalgie > 5-HTP bij fibromyalgie

5-HTP bij fibromyalgie

Share |
5-HTP is een supplement dat als volledige naam heeft 5-hydroxytryptofaan, het is een voorloper molecuul van serotonine en er zijn enkele studies gedaan waarbij dit supplement zinvol leek te zijn bij patienten met fibromyalgie. Maar 5-HTP heeft wel interacties, dus pas ermee op!

5-HTP lijkt al bij andere aandoeningen te werken, waar zelfs helemaal geen behandeling voor is, een bepaald soort coordinatie stoornis van de kleine hersenen. [1] Maar op het gebied van fibromyalgie zijn er wat meer studies gedaan. Dat zijn dan vor een deel wel vrij oude studies, die ook soms gewoon open waren. [2] Maar ook de dubbelblinde studies uit de jaren 90 waren ondersteunend. [3]

Een van de mechanismen waarom 5-HTP zou kunnen werken bij fibromyalgie, is via het versterken van het serotonine metabolisme. [4]

Maar eerlijk is eerlijk, vrij duidelijk bewijs kunnen we niet vinden. De studies waren van slechte kwaliteit en denk er aan, nooit op eigen houtje 5-HTP gaan slikken, altijd met de arts overleggen. 5-HTP kan namelijk nare interacties geven met antidepressiva en andere stoffen.

Een oranje stoplicht.

Zie verder: natuurlijke behandeling fibromyalgie

Referentie

[1] Trouillas P, Brudon F, Adeleine P. | Improvement of cerebellar ataxia with levorotatory form of 5-hydroxytryptophan. A double-blind study with quantified data processing. | Arch Neurol. | 1988 Nov;45(11):1217-22.

[2] Sarzi Puttini P, Caruso I. | Primary fibromyalgia syndrome and 5-hydroxy-L-tryptophan: a 90-day open study. | J Int Med Res. | 1992 Apr;20(2):182-9.

[3] Caruso I, Sarzi Puttini P, Cazzola M, Azzolini V. | Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome. | J Int Med Res. | 1990 May-Jun;18(3):201-9.

[4] Juhl JH. | Fibromyalgia and the serotonin pathway. | Altern Med Rev. | 1998 Oct;3(5):367-75.

Berichten

 1. Linny schreef:

  Neem je statines dan ben je ervan verzekerd dat de 5HTP niet meer zijn werk doet en krijg je klachten als fibro en dementie meer kans op kanker

 2. Olga schreef:

  Hallo allemaal!

  Ik gebruikt nu al 2 jaar 5-htp voor fibromyalgie en heb er echt wel baat bij: wat minder pijn en iets sneller herstel van vermoeidheid. Ik zou zeggen zo’n 15% verbetering, geen wondermiddel dus maar als ik het eens een dag vergeet merk ik wel verschil. Ik neem een lage dosering van 3 maal daags 50mg (van Swanson). Misschien van nut on mijn ervaring met 5-htp te delen dacht ik. Niet zomaar gebruiken met andere serotonine verhogers zoals amitryptiline /anti-depressiva.

  Ik gebruik verder geen medicijnen, heb cbd-olie geprobeerd, maar werkte voor mij averechts (meer pijn en nog veel vermoeider)… heb nu PeaPlex (PEA) besteld, ga ik een paar maanden proberen.

  Groetjes,
  Olga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *