Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Rode Ginseng bij impotentie

Rode Ginseng bij impotentie

Koreaanse rode Ginseng wortel (Panax ginseng) wordt veel aanbevolen, voor allerlei aandoeningen, waaronder impotentie stoornissen. Koreaanse medische onderzoekers zetten alles op een rij en voerde een meta-analyse uit volgens de bekende Jadad methode van de Cochrane kring. Resultaat: het lijkt erop dat de rode Ginsengwortel meetbare effecten heeft bij de behandeling van impotentiestoornissen. 

Natuurlijk zijn er vele oorzaken van impotentie, en de zogenaamde organische stoornissen moeten altijd uitgesloten worden, zoals door suikerziekte, of MS.

De conclusies van de auteurs was:

Collectively these RCTs provide suggestive evidence for the effectiveness of red ginseng in the treatment of erectile dysfunction. However, the total number of RCTs included in the analysis, the total sample size and the methodological quality of the primary studies were too low to draw definitive conclusions. Thus more rigorous studies are necessary. [1]

Beoordeling: er zijn studies positief, maar de kwaliteit ervan is niet optimaal. Vandaar een oranje-groen stoplicht. Bij gebruik van een Ginseng preparaat lijkt het wel erg belangrijk te zijn om er een te kiezen van een goede producent, met gegarandeerde zuiverheid en een goede concentratie. Er zijn namelijk veel suboptimale preparaten in de handel, waar misschien ooit een Ginsengwortel doorheen gezwommen heeft, maar die wil je niet hebben!

Dezelfde onderzoeksgroep kwam kortgeleden ook met positieve berichten uit een open studie over Ginseng bij geheugenstoornissen. [2]

Interacties van Ginseng

Panax ginseng kan het hypoglycemisch effect van insuline en andere antidiabetes middelen versterken (sulfonylureum) en kan misschien de effecten van bloedverdunners tegengaan. Ook zijn er interacties beschreven met de zogenaamde MAO remmers. [3] en tussen Ginkgo en aspirine (acetylsalicylic acid) en Ginkgo en het antidepressivum trazodone.

Er is ook een aanwijzing dat bepaalde preparaten met Gingko niet optimaal gecombineerd kunnen worden met preparaten tegen epilepsie. Er zijn twee anti-epileptica, dilantoine en valproate die via een bepaald enzym van de lever onwerkzaam gemaakt worden, het zogenaamde CYP2C19 enzym. Een recente studie gaf aan dat Ginkgo dat CYP2C19 enzym kan activeren, waardoor misschien het niveau van de middelen tegen epilepsie lager wordt en daardoor weer epileptische aanvallen kunnen ontstaan. En er bestaat ook een geval van een patient die aanvallen kreeg na het innemen van Gingko, terwijl hij goed ingesteld was op zijn anti-epileptische medicatie. Dus patienten met epilepsie moeten oppassen voordat zij zomaar Gingko gaan slikken.

Referentie

[1] Jang DJ, Lee MS, Shin BC, Lee YC, Ernst E. | Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review. | Br J Clin Pharmacol. | 2008 Oct;66(4):444-50. doi: 10.1111/j.1365-2125.2008.03236.x. Epub 2008 Jun 9.

[2] Heo JH, Lee ST, Chu K, Oh MJ, Park HJ, Shim JY, Kim M. | An open-label trial of Korean red ginseng as an adjuvant treatment for cognitive impairment in patients with Alzheimer's disease. | Eur J Neurol. | 2008 Aug;15(8):865-8. doi: 10.1111/j.1468-1331.2008.02157.x.

Berichten

  1. carlo haime schreef:

    k ben 84 en wil nog wat.
    tot voor kort is het mij el gelukt om met
    een vrouw naa bed te gaan. He is zeer begrijpelijk dat het drastisch verminderd.
    Maar…. ben jaren verstoken geweest van
    intiem en wil toch nog iets inhalen.
    Zou rode koreaansche ginseng my kwaad doen?

    Heb ook een tijdje vitamine B5 ingenomen, maar
    al 4 maanden niet meer. Geldt ook voor ginseng

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.