Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Kinderarts voor niets geroyeerd: Babymassage zinvol!

Kinderarts voor niets geroyeerd: Babymassage zinvol!

De Vereniging tegen de Kwakzalverij royeerde Ines von Rosenstiel, de bevlogen kinderarts van het Slotervaart ziekenhuis, o.a. omdat zij babymassage invoerde. Een in de ogen van Dr Renckens en collegae zinloze actie. Maar Ines is niet gek! En inmiddels zijn de positieve effecten van babymassage bij te vroeg geboren kindjes aantoonbaar, en meetbaar. Tijd dus voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij om haar te rehabiliteren. Zouden ze het doen? We denken van wel, als ze eerlijk zijn, laten we maar eens naar de nieuwste resultaten kijken, gepubliceerd in vaktijdschrift voor kindergeneeskunde. Het gewicht nam de te lichte babytjes sneller toe, en de biologische factoren in het bloed verbeterden duidelijk. Er werden 42 baby's onderzocht in twee groepen, met en zonder massage. 


 

De meetwaarden gaven een duidelijk antwoord: babymassage is zinvol en leidt tot snellere normalisering van vroegtijdig geboren kinderen.

Despite similar formula intake, the massaged preterm neonates showed greater increases during the 5-day period in (1) weight gain; (2) serum levels of insulin; and (3) IGF-1. Increased weight gain was significantly correlated with insulin and IGF-1 

De onderzoekers maten van allerlei gegevens bij de vroeg geboren baby’s en concludeerden:

Preterm infants who received massage therapy not only showed greater weight gain but also a greater increase in serum insulin and IGF-1 levels, suggesting that massage therapy might be prescribed for all growing neonates.[1]

Daar moet toch zelfs voor een vrouwenarts als Dr Renckens die babytjes helpt geboren te worden, een zinvol resultaat zijn. Dr Renckens, wat nu met uw collega Von Rosenstiel? Mag ze weer gerehabiliteerd worden? Kunt u en de uwen ongelijk bekennen?

En babymassage wordt gesteund door meer buitenlands onderzoek.[2]

Het Royement van Von Rosenstiel door de Vereniging tegen de Kwakzalverij

Zo staat het op de site van de VtdK:

Von Rosenstiel is de drijvende kracht achter de introductie van ‘integratieve geneeskunde’ in het noodlijdende Slotervaartziekenhuis, waar zij o.a. visualisatie, yoga, babymassage, aromatherapie en muziektherapie invoert. Zelfs de mogelijkheid dat Chinese acupunctuur zal worden losgelaten op de arme cliëntèle uit Amsterdam-West sluit zij niet uit.

Von Rosenstiel was niet bereid de eer aan zichzelf te houden en kreeg op 16 juli 2007 een brief waarin haar haar royement werd medegedeeld. De kinderarts deed haar wijsheden op tijdens samenwerking met een Tibetaanse genezer in Nepal en tijdens een verblijf in een kinderziekenhuis in Boston. Ze beweert weliswaar dat zij alleen geneeswijzen introduceert, waarvan de werkzaamheid goed is aangetoond, maar legt daarbij geheel eigen zeer soepele criteria aan. Artikel 6, lid 4 van de statuten draagt het VtdK-bestuur op het lidmaatschap te weigeren aan hen wier handelingen in strijd zijn met de doelstelling van de Vereniging. Het Slotervaartziekenhuis werd in 2006 wegens de ‘integratieve geneeskunde’ door de VtdK-leden genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs.

Commentaar

In augustus 2008 verschenen 2 studies die het beleid van het Slotervaart ziekenhuis en Ines von Rosenstiel weer eens duidelijk ondersteunden, een studie waaruit meetbare gezondheidsbevorderende effecten van Yoga bleek en de hier besproken studie naar de positieve effecten van babymassage.

Over de meetbare en zinvolle effecten van de visualisatie methoden en de muziektherapie valt elders op de IOCOB website te lezen. Kortom, het merendeel van wat Von Rosenstiel ingevoerd heeft, heeft duidelijk bewijskracht dat die invalshoeken ondersteunt. Gewoon, regulier bewijs.

Neemt de Vereniging tegen de Kwakzalverij nu ook nog de nominatie voor het Slotervaart ziekenhuis voor de Kackadorisprijs 2006 terug? We zijn benieuwd!

Referentie

[1] Field T, Diego M, Hernandez-Reif M, Dieter JN, Kumar AM, Schanberg S, Kuhn C. | Insulin and insulin-like growth factor-1 increased in preterm neonates following massage therapy. | J Dev Behav Pediatr. | 2008 Dec;29(6):463-6. doi: 10.1097/DBP.0b013e3181856d3b.

[2] Beider S, Mahrer NE, Gold JI. | Pediatric massage therapy: an overview for clinicians. | Pediatr Clin North Am. | 2007 Dec;54(6):1025-41; xii-xiii.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.