Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Groot Hoefblad voor migraine

Groot Hoefblad voor migraine

Share |
Groot Hoefblad is een plant die veel gezien wordt langs sloten en vijvers. In het Latijn wordt de plant Petasites hybridus genoemd en in het Engels butterbur. Het zomaar eten van delen van de plant is niet aan te raden, omdat de bovengrondse plantendelen giftig zijn. Wanneer echter een extract van de wortels wordt gemaakt, kan dit ingezet worden als preventief middel tegen migraine. Daar werd dan ook onderzoek naar gedaan.

Van de kruiden en supplementen die ingezet kunnen worden bij migraine is het extract van het Groot Hoefblad-wortel het meest onderzocht, en hoofdzakelijk het preparaat Petadolex.

De eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie verdeelde 60 patienten over 2 groepen: 2 maal per dag 50 mg het Groot Hoefblad-extract en de andere groep placebo.[1][2]

Na 12 weken bleken de migraine-aanvallen tot 60 % verminderd te zijn in de actieve groep. Dit was significant ten opzichte van de placebo-groep. Een onafhankelijke re-analyse liet ook zien dat Petadolex significant effect had op de hoofdpijnaanvallen.[3]

Een tweede grote studie verdeelde 245 patienten met migraine over 3 groepen: 50 mg Groothoefblad-extract per dag, 75 mg of placebo.[4] Na 4 maanden bleek 75 mg extract van de Groot Hoefblad-wortel significante verbeteringen te geven. 50 mg had geen effect ten opzichte van placebo.

Beoordeling

De bijwerkingen waren zeer gering, hooguit af en toe boeren. Op korte termijn zijn de bijwerkingen goed gedocumenteerd en is Petadolex veilig. Op langere termijn is het bijwerkingenprofiel niet goed onderzocht.[5] Dit extract wordt gezien als veilig voor de behandeling van migraine.[6] Omdat er echter niet een volledig duidelijk inzicht bestaat in de bijwerkingen op lange termijn krijgt dit preparaat een oranje-groen stoplicht. Wel duidelijke positieve studies, maar een lange termijn-studie zou alsnog uitsluitsel moeten geven over de veiligheid als je het middel ook gedurende lange tijd inneemt.

Referentie

[1] Grossmann M, Schmidramsl H. | An extract of Petasites hybridus is effective in the prophylaxis of migraine. | Int J Clin Pharmacol Ther. | 2000 Sep;38(9):430-5.

[2] Grossman W, Schmidrams H. | An extract of Petasites hybridus is effective in the prophylaxis of migraine. | Altern Med Rev. | 2001 Jun,6(3):303-10.

[3] Diener HC, Rahlfs VW, Danesch U. | The first placebo-controlled trial of a special butterbur root extract for the prevention of migraine: reanalysis of efficacy criteria. | Eur Neurol. | 2004;51(2):89-97. Epub 2004 Jan 28.

[4] Lipton RB, Göbel H, Einhäupl KM, Wilks K, Mauskop A. | Petasites hybridus root (butterbur) is an effective preventive treatment for migraine. | Neurology. | 2004 Dec 28;63(12):2240-4.

[5] Evans RW, Taylor FR. | "Natural" or alternative medications for migraine prevention. | Headache. | 2006 Jun;46(6):1012-8.

[6] Danesch U, Rittinghausen R. | Safety of a patented special butterbur root extract for migraine prevention. | Headache. | 2003 Jan;43(1):76-8.

Berichten

  1. marianne2009 schreef:

    weet iemand of dit middel in nederland te koop is, ik kan het alleen vinden op duitse of amerikaanse sites!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *