Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Chiropractie Wel Bewezen! - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Chiropractie Wel Bewezen!

Chiropractie Wel Bewezen!

Share |

Chiropractie: een proefschrift verscheen in 2007 over dit onderwerp. Dat gaf meteen veel kritiek van de bekende vereniging! De dierenarts (!) dr. J.T. Lumeij, tevens bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij,  schreef in Medisch Contact n.a.v. de promotie van een chiropractor:

 De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt het proefschrift van Rubinstein ver onder de maat. Uit de literatuur blijkt dat er met betrekking tot het effect van chiropractische manipulatie van de nek voor de behandeling van nekpijn, geen harde wetenschappelijke data zijn over de effectiviteit. Je mag verwachten dat een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd aan een medische faculteit in ieder geval een effectiviteitstudie omvat.

Los van het feit dat kritiek van de Vereniging tegen de Kwakzalverij niet gehoord werd, toen haar voorzitter destijds promoveerde op een waardeloos pamflet met veel vooroordelen, is deze reactie van de dierenarts een wel heel vreemde. Hij krijgt nu ook terecht de wind van voren van een hoogleraar die zelfs verbonden is aan de Cochrane groep! Even opletten dus!

Prof. dr. Maurits van Tulder, professor Health Technology Assessment en co-editor Cochrane Back Review Group (!) schrijft in Medisch Contact het volgende:

Alle artikelen die in het proefschrift zijn verschenen, zijn geaccepteerd of gepubliceerd in gerenommeerde internationale wetenschappelijke tijdschriften waaronder Spine, Stroke en European Spine Journal.

In tegenstelling tot deze dierenarts, hebben onze internationale vakgenoten de kwaliteit van het onderzoek wel op waarde weten te schatten.

Ze hebben alle de wetenschappelijke toets der kritiek van internationale referenten kunnen doorstaan. Dat de promotiecommissie die dit proefschrift heeft goedgekeurd, bestaat uit gerenommeerde experts op dit specifieke vakgebied, behoeft geen betoog.

Mijns inziens een duidelijk bewijs dat het met de kwaliteit van dit onderzoek wel goed zit.  

En de hooggeleerde sloot af met:

Het werk van Rubinstein is, in tegenstelling tot wat Lumeij doet vermoeden, zo slecht nog niet. Integendeel, het is een uitstekend proefschrift. Wat mij betreft is het een heel goede zaak dat de chiropractie in Nederland zich wetenschappelijk profileert. 

Helemaal mee eens!

Zo blijkt in dezelfde week dat de KNMG directeur Lode Wigersma het gedrag van de leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij tegen het licht houdt, en doorziet dat ze platvloerse, humorloze schreeuwers zijn, een Cochrane topman inhoudelijk de leden van die vereniging neersabelt.

Hoeveel van dit soort inzichten hebben we in Nederland nog nodig, voordat de media stoppen met aandacht besteden aan uitlatingen van deze club? 

Bron: Kraker gepromoveerd (2) Medisch Contact Nr. 38 – 19 september 2008: Rubriek: Brieven, Auteur: Prof. dr. Maurits van Tulder: pagina 1562 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *