Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Antikwakzalversbeweging op de barricade tegen artsen in Uitgedokterd?! en tegen Keppel Hesselink - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Antikwakzalversbeweging op de barricade tegen artsen in Uitgedokterd?! en tegen Keppel Hesselink

Antikwakzalversbeweging op de barricade tegen artsen in Uitgedokterd?! en tegen Keppel Hesselink

Share |

Het begint een zielige vertoning te worden. Op Keppel Hesselink hakken ze na elke aflevering. En nu meldt de Vereniging tegen de Kwakzalverij trots op haar website dat ze twee artsen uit Uitgedokterd?! aangeklaagd hebben i.v.m. patienten misleiding en andere vreselijke dingen, zoals de Vereniging alleen zelf kan bedenken. Bij de Raad voor de Tuchtrechtspraak van de KNMG.....

Die zullen wel hard gaan lachen als ze de brief van Renckens gaan lezen hierover. Want Renckens heeft helemaal nooit bij die artsen in de praktijk gekeken, en zijn hele aanklacht berust op de enkele minuten die hij van die artsen zag op TV.... Maar ja, je hebt een snel oordeel en dan maar snel aanklagen..

Tevens had de vereniging de euvele moed de NCRV aan te klagen bij de Raad van de Journalistiek Keppel Hesselink zou niet onpartijdige informatie geven en het zou allemaal propagande zijn. Het kan nog gekker. Die Raad heeft o.a. als doelstelling ethisch onjuiste zaken aan de kaak te stellen. Dan krijgen ze nu een brief van de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Dezelfde man die een respectabel instituut voor psycho-oncologie in 2000 betichtte van Kankerfascisme. En die bekend staat om het verspreiden van leugens en laster. Bizar niet?

We citeren even de collegae van de vereniging tegen de kwakzalverij:

Er werd (in de uitzendingen) echter met geen woord gerept over het natuurlijk beloop en placebo-effecten, om nog maar te zwijgen van selectie-effecten. Levendbloedanalyse bij artrose (afl. 1), aan de pols voelen of iemand ooit een buikoperatie heeft ondergaan (afl. 2), injecties met kweepeer bij hooikoorts (afl. 3), homeopathie bij de ziekte van Crohn (afl. 4), enzovoorts enzovoorts!

Deze dokters moeten een gevaar voor hun patiënten zijn, dat kan gewoon niet anders als ze zulke aberrante en onbegrijpelijke behandelingen in alle ernst toepassen.

Ook de NCVR heeft zich zeer onverantwoordelijk gedragen. Derhalve heeft de VtdK allereerst een klacht ingediend tegen de programmamakers bij de Raad voor de Journalistiek. Deze klacht wordt medio september 2008 behandeld.

Tegen twee van de zes artsen die KNMG-lid bleken te zijn, is door dr. C.N.M. Renckens, voorzitter van de VtdK, een klacht ingediend bij de Raad voor de Tuchtrechtspraak van de KNMG om te bezien of hun praktijken verenigbaar zijn met de Gedragsregels der KNMG.

Commentaar

De kijkers van de vereniging tegen de kwakzalverij hadden vermoedelijk perterselie in de oren tijdens het commentaar dat de Keppel Hesselink als voorzitter van IOCOB gaf bij elk van de casus. Want die maakte duidelijk dat bijvoorbeeld levend bloed analyse nooit onderzocht is en dat het dus uiterst onwaarschijnlijk is dat die diagnose methode zinvol is. Om maar een voorbeeld te geven.

Voorts gaven de artsen steeds duidelijke informatie aan de patienten, en ook vooraf zijn veel gesprekken geweest. Het is juist heel bijzonder dat de NCRV heeft gedurft om in deze tijd van polarisatie te laten zien wat er in de praktijk gebeurd. Hoe patienten naar alternatieven zoeken en hoe die bevallen.

En dan dat zielige verhaal van de VtdK over het gevaar van alternatieve dokters voor hun patienten. Daar is herhaaldelijk door onderzoek op grote schaal niets van gebleken. Integendeel, alternatief werkende artsen zijn  buitengewoon veilig, er zijn vrijwel geen bijwerkingen te vinden van behandelingen van alternatief behandelende artsen die ook maar in de verte vergelijkbaar zijn bij de ernst en de frequentie van bijwerkingen van reguliere middelen….

Beste mensen van de vereniging tegen de kwakzalverij: kijk eens naar de echte kwakzalverij in onze maatschappij. En dat zijn niet de dokters die bij Uitgedokterd?! te zien waren…..

KNMG en Raad voor Journalistiek voor karretje van de Vereniging tegen de kwakzalverij?

Zouden de KNMG en de Raad voor de Journalistiek zich voor het karretje laten spannen? We denken van niet. De Raad voor de journalistiek stelt immers op haar website expliciet de grenzen van de etische journalistiek te bewaken en zullen begrijpen dat hier geen enkele grens overschreden is. Op de site van de raad staat:

De Raad geeft een oordeel over de vraag of met een bepaalde journalistieke gedraging grenzen van – kort gezegd – journalistieke ethiek zijn overschreden. De Raad kan geen sancties, zoals schadevergoeding of rectificatie, opleggen.

Als er ergens een overschrijdend gedrag te vinden is, is dat wel bij de vereniging tegen de kwakzalverij, die zich keer op keer bedient van leugens en laster in de media! Dus daar zal de raad hun vingers niet aan willen branden, lijkt ons.

En de KNMG? Nou daar zitten ook wijze dokters bij, en die zien ook wel dat Renckens helemaal niets te maken heeft met de behandeling van die patienten, en dus niet betrokken is. En een klacht van verre, zonder inzicht in ins en outs, zo een klacht zal de KNMG niet graag in behandeling nemen, schatten we in…

Berichten

 1. Annirena schreef:

  Ik woon in de omgeving van deze man. Vaak las ik stukken van hem en zijn vereniging in de krant en constateerde elke keer weer zijn enorme kortzichtigheid. Elke keer voelde ik de neiging om in de pen te klimmen om dat bord eens voor zijn kop weg te halen, maar dat zal niemand lukken zolang hij het verlies van zijn moeder niet verwerkt. Zijn moeder is overleden door een alternatieve behandelaar toen hij nog jong was. Vandaar zijn drive. Alle aandacht die hij van zijn moeder heeft moeten missen krijgt hij nu door dit voorzitterschap. Zijn woede om het verlies uit hij nu tegen de hele groep natuurgeneeskundigen. Het is maar dat je het weet, dan hoef je er geen energie meer in te steken om die man een halt toe te roepen. Wij moeten onze energie steken in het opbouwen van een professionele bedrijfstak waarvan al zoveel mensen tot tevredenheid gebruik van maken. Wanneer deze groep behandelaars en gebruikers steeds groter worden, wordt de reguliere geneeskunst vanzelf gedwongen om hiermee samen te werken.

 2. George, Hypnotherapeut schreef:

  Bij ons, de ‘alternatieven’, staat respect hoog in het vaandel. Wij zullen nooit uithalen naar de reguliere zorg. Integendeel, wij willen samen sterker zijn door samenwerking.
  De club van de heer Renckens werkt dit tegen op een respectloze wijze tegen. Indien nodig wordt er zelfs met slecht onderbouwde teksten rondgekwakt om de ‘massa’ te overtuigen. Dat e.e.a. veel mensen pijn doet is daarbij niet belangrijk. Het is te betreuren dat deze toch hoog opgeleide personen belast zijn met deze belemmerende overtuigingen, die bovendien afkomstig zijn uit een grijs verleden. Het zijn overtuigingen die de keuze bepalen om respect- of geen respect te tonen voor andere meningen. Je hoeft het niet altijd en met iedereen eens te zijn. Maar toon je mening daarover zodanig dat je anderen niet beledigd.

  Als therapeut speken we in dit geval van een psychische belemmering. Als je zelf niet het initiatief neemt om er van af te komen, blijf je er mee zitten. Ook met de keuze hoe je omgaat met respect. Hoe dat nu gebeurt zegt meer over deze kwakvereniging dan over degenen die echt het beste willen voor de medemens. Ik hoop dat de heer Renckens en Co. spoedig het ‘licht’ zullen zien en terug komen in de werkelijkheid anno NU. Laat regulier en alternatief elkaar aanvullen zodat de zorg sterker, succesvoller en meer betaalbaar wordt.
  George

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *