Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Osteopathie in de VS

Share |

In de serie uitgedokterd?! zagen we een osteopaat aan de slag gaan. Reden voor de vereniging tegen de kwakzalverij om meteen te roepen dat het onzin was. Daarom keken we eens in het meest gelezen medische tijdschrift voor artsen in de VS, de JAMA. Stond daar iets in, over osteopathie? En ja, we vonden een artikel uit 2004. Osteopathie is niet meer alternatief in de VS. Vooral niet omdat de osteopaten bewezen hebben dat ze geldsparend bezig zijn...

Perhaps what has made it a success in today’s medical marketplace is the fact that, simply put, osteopathy provides medicine economically.

In de VS kan je aan tientallen opleidingsinstituten de academische graad DO halen. Doctor of osteopathy.  DO’s werken in de VS nu gewoon samen met MD’s. Dokters dus samen met osteopaten. In de VS is ook het werkingsmechanisme van osteopathie opgehelderd.

Today, the stigma that so long trailed DOs has largely disappeared, albeit not forgotten.

DOs and MDs routinely work together in myriad professional relationships. Nevertheless, osteopathy, which was once a social movement as well as a medical profession, remains largely invisible in the public eye.

Making the change from a medical minority to a medical elite will require a quantum leap from its present status as a school of second choice for many prospective medical students.

En uiteindelijk: "the future of osteopathic medicine may ultimately rest in the DOs own hands—and how they use them" 

Bron

Osteopathy The DOs: Osteopathic Medicine in Americaby Norman Gevitz, 2nd ed, 242 pp, $44.95, ISBN 0-8018-7833-0, paper, $24.95, ISBN 0-8018-7834-9, Baltimore, Md, Johns Hopkins University Press, JAMA. 2004;292:1615-1616. 

Berichten

 1. Erik schreef:

  Wat ik ook niet snap;

  was de VtdK niet veroordeeld in een zaak tegen de oprichtster van de osteopatie Mw. Sickens? Ze mochten niet meer over kwakzalverij spreken?

  Wie weet er wat meer over?

  Wel bot als ze dan toch nog deze woorden bezigen. Echte schurken in dat geval!

 2. robertdevos schreef:

  De VTDK heeft het proces tegen Mw sickesz (niet sickens) verloren in 2005.
  Zij is niet de oprichter van de osteopathie maar van de orthomanuele therapie.
  Helaas is het er niet eenvoudiger op geworden met zoveel termen in de manuele geneeskunde.
  Uit de osteopathie gevonden door Andrew Taylor Still (August 6, 1828 – December 12, 1917) is later o.a de chiropraxie,manuele therapie ontstaan.
  Osteopathie in europa of in amerika zijn werelden van verschil.
  In amerika kregen de universiteiten alleen nog maar subsidie als ze ook medicijnleer doceerden (lang geleden), vandaar dat osteopaten in amerika doktoren zijn.
  Prof W.betz van de stichting skepsis (belgische vtdk) vindt dat de amerikaans osteopathie geovolueerd is in een echt medisch systeem.(zie zijn stuk osteopathie wetenschap of kwakzalverij)
  Daar zou je een conclusie uit kunnen trekken “je krijgt alleen geld en eerbied als je medicijnen voorschrijft”
  Opvallend vind ik bij het commentaar van de VTDK over de uitzendingen van uitgedokterd m.b.t de osteoapthie, dat alle drie de patienten spontaan verbeteren/genezen door placebo/aandacht van de therapeut.
  Jammer dan dat die patienten regulier niet wat aandacht konden krijgen of een placebo pil,dat had ze weer drie “overlopers gescheeld”.
  Er zijn ook de nodige onderzoeken naar de werkzaamheid van osteopathie gedaan o.a deze http://www.kopzorgen.nl/nieuws/nieuws30.html.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.