Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Manuele Therapie > Kraker promoveert aan VU

Kraker promoveert aan VU

Share |

Medisch Contact 4 juli 2008: Een bijzondere gebeurtenis in het verkokerde Nederland. Sidney Rubinstein is de eerste chiropractor in Nederland die promoveert op onderzoek naar deze behandelmethode. Rubinstein hoopt op meer erkenning voor zijn beroepsgroep. De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt zijn onderzoek ‘ver beneden de maat’.

Het is dus weer raak. Een bijzondere gebeurtenis en meteen moet de VtdK het urinemerk zetten. Dat Medisch Contact de VtdK direct die kans geeft is op zich ook al matig. Zeker nu in het laatste nummer van dat tijdschrift de voorzitter van de VtdK zich zo enorm badinerend uitliet en uitlegde dat ze bewust op de man spelen.

We citeren Medisch Contact:

Onder artsen is de effectiviteit van chiropractische behandelingen omstreden. Voor promovendus en ‘kraker’ Sidney Rubinstein is chiropraxie echter een bewezen behandelwijze waarvan de bijwerkingen enorm meevallen, zo blijkt uit zijn onderzoek.

Rubinstein onderzocht meer dan 500 patienten en de praktijkgegevens van 79 collega-chiropractors en kwam tot de conclusie dat de handgrepen veilig waren. 

Zijn proefschrift: Rubinstein SM. Adverse events following chiropractic care for subjects with neck pain. Amsterdam, VU, 2008. 

Het spreekt vanzelf dat in het naschrift van de VtdK het proefschrift onder de maat bevonden wordt…Zouden ze het wel gelezen hebben? Dit proefschrift is waarschijnlijk gemeten aan het aan het proefschrift van de voorzitter van de VtdK…. Hoezo kritisch?

Al met al een positieve zaak dat er een Nederlands proefschrift is ontstaan rond deze materie. De financiering kwam overigens niet van Nederlandse bodem, maar van over de grenzen. Want in Nederland investeren we nog steeds niet in dit soort onderzoek! 

VU persbericht

Bijwerking van chiropractische behandeling van nekpijn. Datum 18.06.2008 Tijd 15:45 Lokatie aula

Dissertatie Adverse events following chiropractic care for subjects with neck pain Promovendus S.M. Rubinstein

Promotor(es) prof.dr. M.W. van Tulder

Nekpijn is een vaak voorkomende klacht die aanzienlijke kosten voor de maatschappij met zich meedraagt. De meeste patiënten met nekpijn worden in de eerstelijnsgezondheidszorg behandeld, maar de mogelijkheden voor behandeling van nekpijn zijn zeer divers.

Een van de behandelmethodes, die door veel chiropractoren wordt toegepast, is manipulatie van de nek. Er is wetenschappelijk bewijs dat deze methode effectief is bij patiënten met nekpijn.

Deze behandelmethode is echter niet zonder risico en er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bijwerkingen. Het onderzoek dat Sidney Rubinstein in dit proefschrift beschrijft bestaat uit twee delen:

1) een landelijke cohort studie naar bijwerkingen na chiropractische behandelingen

2) een systematisch literatuuronderzoek naar de risicofactoren van dissectie van de halsslagader ofwel beroerte. Daarnaast schreef Rubinstein een apart systematisch literatuuronderzoek over de diagnostiek bij nekklachten.

Aan de cohort studie hebben 529 patiënten meegedaan die een jaar lang werden gevolgd. Zo’n grote groep patiënten heeft het mogelijk gemaakt om naar bijwerkingen te kijken die minder vaak voorkomen zoals misselijkheid, duizeligheid, of vermoeidheid.

Het doel van dit deel van het onderzoek was om:

1) het type, de frequentie en de ernst van bijwerkingen na chiropractische zorg te beschrijven en dit af te zetten tegen de positieve effecten van de behandeling

2) de risicofactoren voor bijwerkingen te evalueren ofwel, wie zijn de patiënten die een groter risico hebben op bijwerkingen?

3) het verband tussen bijwerkingen en uitkomst (wel of geen verbetering of herstel) in kaart te brengen. Daarnaast schreef Rubinstein met deze data een hoofdstuk over factoren die de kans op behandelsucces voorspellen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.