Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > IOCOB > IOCOB Jaarverslag 2006-2007

IOCOB Jaarverslag 2006-2007

Stichting IOCOB heeft in 2006 en 2007 vooruitgang geboekt op het gebied van het verschaffen van informatie via de website. Ook hebben zich meer mensen aangesloten bij stichting IOCOB die de stichting ondersteunen. Op het gebied van voorlichting heeft IOCOB congressen en onderwijs gegeven op landelijk niveau.

Websiteverbetering

In 2006 en 2007 heeft IOCOB veel artikelen geplaatst over vele onderwerpen op het gebied van complementaire behandelwijzen. Meer dan 1000 artikelen en vele duizenden pagina’s en links over complementaire behandelwijzen zijn nu te vinden op de website van stichting IOCOB.

Eind januari 2006 heeft de website van stichting IOCOB een nieuw uiterlijk gekregen. Ook is de structuur geheel aangepast, waardoor vanuit elke computer gewerkt kan worden aan de IOCOB website. Zo kunnen er meer editors aangetrokken worden om artikelen te schrijven.

IOCOB heeft in deze versie van de website de stoplichten geintroduceerd, zodat patienten, behandelende artsen en therapeuten snel inzicht hebben in de waarde van complementaire behandelingen voor een bepaalde ziekte.

In 2007 heeft IOCOB het websitedesign opnieuw laten verbeteren. Ook is de structuur geoptimaliseerd. Omdat er discussie ontstond rond de beoordeling van bepaalde stromingen met rood en rood/oranje stoplichten, heeft IOCOB onder elk artikel een forum geplaatst.

Bezoekers kunnen zo op de fora onder een artikel reacties plaatsen. Wanneer er nieuw bewijsmateriaal ingebracht wordt over de zinvolheid, de effectiviteit en de veiligheid heeft IOCOB de mogelijkheid om de stoplichten te herzien.

Medewerkers

Dr Peter Voshol is in 2007 editor geworden van de sectie diabetes, de tandarts Eric de Wilde helpt met correctie van de teksten.

Een grote tegenslag was het overlijden van twee geliefde medewerkers, Christien Verheijen-Voogd, die onze teksten corrigeerde, en Patrick Hanlo, lid van onze kring van adviseurs. We missen ze, het waren bijzondere mensen!

Raad van wetenschappelijke adviseurs

Onze raad van wetenschappelijke adviseurs is in 2006 en 2007 uitgebreid met een aantal hoogleraren, die als IOCOB projecten uit gaat voeren op onderzoeksgebied, ons kunnen adviseren.

Nieuw toegetreden in de periode 2006-2007 zijn de hoogleraren:

  • Prof. dr. J. van der Greef, Scientific Director TNO Systems Biology
  • Prof. dr. M. Hunink, klinisch epidemioloog, Universiteit van Rotterdam en Harvard University, VS
  • Prof. dr. J. de Jong, psychiater, VU Amsterdam, Boston University School of Medicine, VS
  • Prof. dr. E. van Leeuwen, medisch filosoof, Universiteit van Nijmegen
  • Prof. dr. G. Lipkin, dermatoloog, New York School of Medicine, VS
  • Prof. dr. F.J.Verheijen, em. hoogleraar vergelijkende fysiologie, Utrecht

We zijn erg blij met dit sterke team van hooggeleerde collega’s die IOCOB adviseren bij onderzoeksvragen.

Onderwijs en congressen

In 2006 en 2007 heeft IOCOB een aantal nascholingsdagen verzorgd die geaccrediteerd zijn door de diverse beroepsverenigingen. In deze nascholingen heeft de stichting vorm gegeven aan de eenheid van onderwijs voor hoofd, hart en hand (cognities, emoties en skills).
In 2006 heeft de voorzitter van IOCOB voor een groep van ruim 50 anaestesisten onderwijs verzorgd over chronische pijn binnen een congres, georganiseerd door de farmaceutische industrie (Pfizer).

Voorzitter en secretaris van IOCOB verzorgden diverse voordrachten op nationale congressen. De voorzitter sprak ook op het KNMG congres eind 2007 over alternatieve geneeskunde, waar hij samen met Ines von Rosenstiel het debat aanging met o.a. Els Borst en Jan van Gijn.

Ook op Fusion was IOCOB spreker, alsmede op het congres voor geintegreerde psychiatrie in Groningen (Lentis).

Onderzoek

Stichting IOCOB heeft in 2007 het protocol van het devascularisatieproject verder ontwikkeld en vertaald in het Engels. IOCOB heeft dit protocol aangepast aan het format van de medische ethische commissie, om zo dit te kunnen laten beoordelen. Helaas heeft de uitvoerende chirurg zich terug getrokken. IOCOB is op zoek naar een oncochirurg die dit protocol wil aanbieden aan een medische ethische commissie ter beoordeling.

Helaas heeft IOCOB geen significante donaties mogen ontvangen, zodat er nog geen geld is voor het uitvoeren van de wetenschappelijke projecten.

Ook heeft IOCOB zeer regelmatig literatuuronderzoek gedaan voor de website en voor het schrijven van het boek, "Met het oog op de naald, acupunctuur en de fundamenten van de geneeskunde", dat in april 2008 verschenen is.

Het boek laat zien dat acupunctuur op alle niveaus in het menselijk lichaam effecten heeft: van gen tot psyche. Ook wordt duidelijk gemaakt dat de grenzen tussen reguliere en niet reguliere behandelvormen niet scherp te trekken zijn.

Zoals hierboven al vermeld werd, heeft IOCOB die fondsen niet kunnen vinden om onderzoek verder op te zetten. Het financieel ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek in Nederland is een groot probleem, en IOCOB heeft geconstateerd dat we daarin toch vooral afhankelijk zullen zijn van grote donaties uit de particuliere sector. Voorts zijn de bedragen die nodig zijn nogal groot, om een middelgroot onderzoek mogelijk te maken is een bedrag van ongeveer 300.000 Euro noodzakelijk.

Veldonderzoek

In 2006 en 2007 hebben de voorzitter en secretaris veldonderzoek verricht naar diverse complementaire therapieen in India en Italie. Als voorbeeld zijn hypnotherapie en de auyurvedische geneeskunde onder de loep genomen, om te beoordelen wat voor waarde deze therapieën hebben voor de gezondheidszorg.

Voorlichting

Meer dan duizend artikelen en vele duizenden pagina’s zijn aangemaakt voor de IOOCB website om aan patienten, professionals en politici helderheid te verschaffen omtrent complementaire behandelwijzen.

IOCOB heeft ook artikelen en ingezonden brieven in vele tijdschriften gepubliceerd waaronder Supplement en Medisch contact. Daarnaast was er sprake van een aantal interviews in medisch gerelateerde consumentenbladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.