Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > IOCOB > Hoogleraar KNO: bijval voor alternatieve geneeskunde

Hoogleraar KNO: bijval voor alternatieve geneeskunde

In Medisch Contact, het artsenblad in Nederland, vandaag (17 juli 2008) bijval voor de serie Uitgedokterd?! op TV over alternatieve geneeskunde, van de hand van een hoogleraar KNO. Net zoals de neuroloog Kuiter, die in Medisch Contact al aangaf hoe waardevol de serie kan zijn voor de reguliere geneeskunde, schrijft prof. dr. Paul van den Broek, emeritus hoogleraar KNO, het volgende:

Collega Keuter breekt in zijn uitstekende artikel een lans voor de wijze waarop "alternatieve artsen" met hun patienten omgaan (MC 22/2008:939). Reguliere artsen kunnen daar veel van leren. Zo begint de hoogleraar zijn ingezonden brief.

Hij geeft daarna aan dat hij zich al jaren stoort aan  de wijze waarop artsen in Nederland, en in het bijzonder de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een hetze voert tegen eenieder, inclusief artsen, die zich bezighoud met alternatieve geneeskunde.

Hij vindt dat alleen al het gebruik van het woord kwakzalverij van grote minachting getuigt voor alles wat niet strookt met de medisch-biologische opvattingen die ons zijn ingeprent.

Vervolgens schept hij het kader waarbinnen de kritieken op de alternatieve geneeskunde steeds geuit worden, en we citeren:

Daarbij wordt zo vaak vergeten dat onze zogenaamde reguliere geneeskunde ook heel veel beperkingen kent, en erger, ook veel dodelijke slachtoffers vergt. Wat te denken van de 1700 mensen die per jaar overlijden door verkeerd medicijngebruik of de onnodige doden op de operatietafel? Daar wordt niet over gesproken, maar wel altijd over de dood van Sylvia Millecam.

Rien Vermeulen op de vingers getikt 

Hij geeft aan dat uitgedokterde patienten toch vaak geholpen kunnen worden in het alternatieve circuit. En hij sluit af met een beschouwing over de serie Uitgedokterd?! en de rol van professor Rien Vermeulen in de laatste uitzending: 

 Ik heb groot respect voor de mensen in de uitzending, die hun nek uitsteken om te helpen, al passen de methoden niet in ons organisch medisch denkpatroon. De arrogantie van de deskundigen in de laatste uitzending, met name de hoogleraar neurologie, was werkelijk stuitend.

Het is te hopen dat deze uitzendingen in plaats van verdere polarisatie zullen leiden tot meer openheid en samenwerking, waarbij respect voor elkaars denkwijze en standpunten voorop staan. 

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. Erik schreef:

  Medische technieken worden nauwelijk getest itt medicijnen zegt prof. Buskens in de NRC van deze zaterdag.
  Toch om over na te denken.
  Kwakzalvers: wat waren dat ook al weer?

 2. medynid schreef:

  Het is jammer dat de arrogantie van sommige “deskundigen” hun denkwijze beperkt! Ze hebben het te “druk” om dingen nader uit te zoeken, en daarom wordt veel afgedaan als onzin! Wij worden dus overgeleverd aan artsen die de technieken van sommige apparatuur niet goed beheersen?? Is deze apparatuur op zich, wel op effectiviteit onderzocht? Waar vind ik deze publicaties? Hoeveel doden of verminkten moeten er eerst zijn?Van de BICOM wil iedereen de effectiviteit aangetoond hebben!!

 3. Jack Staats schreef:

  Hallo mensen. Jammer genoeg laten nog veel te veel mensen zich wijsmaken dat de chemie intelligenter is dan de natuur. Dan kunnen ze je alles wijsmaken denk ik dan.
  Van huisartsen en artsen hoef je niet veel inzicht te verwachten; zij laten zich al tijdens hun opleiding wijsmaken dat je bij de chemie moet zijn voor de beste oplossingen.
  Het is ’n grote misdaad dat het meest intelligente instituut ter wereld, nl. de natuur, niet of nauwelijks wordt ingezet bij het allerbelangrijkst voor de mens; de gezondheidszorg.
  Gelukkig bestaat er ’n gezondheidssysteem dat alle systemen weg zal vagen; de Maharishi-Ayurveda. Zij hebben meer dan 600 wetenschappelijke onderzoeken achter hun naam staan en zal in de toekomst steeds meer succes hebben, zwaar ten nadele van de chemie.
  Vriendelijke groeten; Jack Staats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.